Mark Knopflerov najnoviji trik u Beogradu

Mark Knopfler

Knopfler – Sultan bez svinga

Mark Knopfler je jedna od onih ličnosti u rock’n’rollu kojoj je dozvoljeno sve. On će svirati svoje najveće hitove, sviraće nepoznate pesme, džemovaće na bini i publici će biti super. Ono što se sinoć dogodilo u Beogradu, miks je navedenog, i, kako prijatelj i kolega, Ivan Ivačković povodom koncerta reče: „Beograd je ovog puta bio mnogo bolji i vaspitaniji od zvezde koju je ugostio.“

Set je počeo pesmom What It Is, kojom ovaj bard počinje Mark Knopflersvaki koncert na turneji. Energičan početak je ublažen sa I Used To Could i 5:15 AM da bi masu opet zapalio maestralnom izvedbom još maestralnije naslovne numere albuma Privateering. Kada je dve numere nakon toga Arenom zazvonio prvi ton čuvene balade Dire Straitsa Romeo And Juliet, sa sedišta su krenule srdačne ovacije. Dame i gospodo, na polovini seta, Mark Knopfler je bespovratno kupio publiku.

U tome i je i trik iz naslova. Znate onu live improvizaciju Sultans Of Swinga gde do poslednje solaže on diže hype slušaocima da bi na kraju čuvene trilere odsvirao i svima izazvao eksplozije zadovoljstva? To je uradio i sinoć, samo nije došao do tog vrhunca. Da se razumemo, Mark je briljirao u onome što stvarno radi najbolje. Njegov Les Paul i čuveni crveni Fender Stratocaster su sinoć opravdali svoje postojanje i širom arene razvukli te nestvarne tonove koje samo on može da stvori, ali sve je prošlo hladno prema publici. Kao da nije bio prisutan duhom. Odsvirao je sve što je bolje mogao, naravno, ali bez duše, da se poslužim klišeom. Samo zbog jedne, naizgled bezazlene stvari. Kada je publika skandirala od zadovoljstva, Mark nam je bio kao najbolji prijatelj, sve da bi nam na kraju, narodski rečeno zavukao jadac.

Oduševljavao je on publiku i sa Done With Bonaparte i Miss You Blues, da bi pred kraj došao do Telegraph Road i podsetio sve nas, ko je i šta je Mark Knopfler u istoriji muzike – jedan od najboljih gitarista koji je kročio zemljom. Bend tek tu počinje da zvuči magično, verovatno iz razloga što im se set bliži kraju, pa su se obradovali što će ubrzo napustiti binu. Odsvirali su magičnu stvar Dire Straitsa, mahnuli i otišli na kraću pauzu.

Mark KnopflerTokom bisa su izveli samo So Far Away, i poklonili se. Publika je nezadovoljno tražila još, na šta se bend okupio u krug i dogovorio da – pazite sad – odsvira Our Shangri-La i ode. Bez Brothers In Armsa, bez Sultans Of Swinga, bez i jedne pesme koja je tog istog Marka Knopflera dovela tu gde je danas. Razumem da se čoveku smuče pesme, ali da tako ostavi upaljenu publiku bez objašnjenja, pa to se ni Axlu Roseu već dobrih deset godina ne dešava.

Publiku je konstanto smaralo obezbeđenje da ne sedi na stepenicama i da se ne približava bini. Fotografima je bio omogućen foto-pit samo sa strane, jer Mark ne voli kada ga fotografišu spreda. Čitava udaljenost Knopflera od publike (ne mislim, pritom na fizičku) je stvarno srozala ovaj događaj do granica dostojanstva.

Mark Knopfler je izveo vrlo dobar trik, toplo je počeo koncert i zaveo publiku da bi je ostavio zbunjenu. U publici, koja nije ispunila Kombank Arenu, su se našli i stari i mladi, od klinaca sa roditeljima do viđenijih medijskih faca Srbije. I kada su konačno bili iznevereni od strane svog heroja, dostojanstveno su aplaudirali, ne praveći veću blamažu od one koja se desila. Zbog čega? Da bi Mark Knopfler odradio tezgu? Da bi čuli tu gitaru? Gitara je bila besprekorna, zvuk sa bine vanzemaljski, uživanje zagarantovano, ali Mark Knopfler – hladan, mutan, mrzovoljan. Možda je ipak vreme da rekonstruiše sliku o sebi i uskladi je sa sopstvenim željama i mogućnostima. Bilo je lepo, ali svetlosnim godinama daleko od punog potencijala Marka Knopflera.

Mark Knopfler

9 komentara o “Mark Knopflerov najnoviji trik u Beogradu

 • Igor

  Zao mi je sto ranije nisam procitao ovaj tekst…moram da se zapitam, gde mi Srbi zivimo? U kom veku? U kojoj galaksiji? Poslednji koncert grupe Dire straits je odrzan 1992. godine. Prvi koncert solo karijere 1996. Od pomenutog prvog koncerta solo karijere Mark Knopflera do danas je proslo 17 godina. A od osnivanja do raspustanja Dire straitsa 14. Mark Knopfler je napravio jasnu odsupnicu u odnosu na period grupe i to sto jos uvek po neki hit otpeva na svojim solo koncertima je samo postovanje onih koji bi to voleli da cuju. On sam je vise puta rekao da njega vise ne zanimaju velike turneje, puni stadioni…svira ono sto voli, kako voli i koliko voli. Mozete to da prihvatite i da uzivate u vrhunskim numerama kako njega tako i pratecih muzicara ili jednostavno da ne idete na koncert. Ako se ikada desi, u sta cisto sumnjam, reunion grupe “Dire straits” niko nece ocekivati da cuje “What it is” ili “5:15am”…a sto se tice te “hladnoce”, pa Mark Knopfler nikada nije preterao u “prici” sa publikom niti je nekada pustao publiku da peva umesto njega. To je njegov nacin, njegov stil…autor je nedovoljno upoznat sa likom i delom doticnog gospodina. Za kraj, koncert u areni je muzicki bio savrsen a sada da se vratim na pocetak vaseg teksta…nije publika bila bolja od Knopflera, jer svega 3000 ljudi u areni te veceri treba da bude samar beogradskoj publici. Jedna Karleusa je imala 10 puta vise publike pa se vi zapitajte…o ostalim “grand’ zvezdama da ne pisem.

  Reply
 • Autorsko Pravo

  Naleteh na ovu diskusiju pa samo rekoh da, kao stučnjak, pojasnim neke stvari. Miloš Cvetković možda nije vlasnik fotografije-to zavisi da li je nekom prodao originalni fajl, preneo imovinska prava ili nešto treće ali Miloš Cvetković je autor fotografije i to (moralno) pravo da njegovo ime bude naznačeno prilikom SVAKOG saopštavanja njegovih dela ne može nu niko uskratiti.

  Nije neophodno da autor stavi c znak kako bi zatitio svoje delo. To jeste poželjno ali delo štiti sam zakon a autor nije dužan ni da zna kako to da u nekom programu uradi.

  Za sva pitanja iz oblasti autorskog prava možete me kontaktirati na https://www.facebook.com/autorsko.pravo

  Reply
 • Nataša

  Razumem zašto je autor izveštaja razočaran, ali bilo je jasno da će se na koncertu promovisati novi album Marka Noflera, što po automatizmu znači da se stari hitovi neće svirati ili će se odsvirati usputno. Isto je bilo i na ostalim koncertima turneje, zato nema razloga za omalovažavanjem.
  Koncertu sam prisustvovala, on je muzički bio perfektan. Svakako da bih volela da sam čula i Sultane i Brothers in arms, ali ipak mislim da je bitnije čuti sviračko majstorstvo Noflera, legende koju možda više nećemo imati prilike da slušamo uživo.

  Reply
 • Ilija Đurđanović

  Da nije stavio c znak, mogao bi fotke da kopira ko zna ko i za ko zna sta.

  Reply
 • buuu

  a čije su vlasništvo ako nisu vlasništvo autora fotografija? Miloš potpisom samo štiti svoje autorsko pravo, a ne pravo izvođača…

  Reply
 • Miloš Odalović

  Lepo, ali, zar stvarno mislite da smo mi budale i da taj fotograf Miloš Cvetković stvarno ima pravo na taj kopirajt koji je zalepio sa desen strane. Garantujem životom da dinar nije platio Nofleru i da je zloupotrebio kopirajt zabranu.
  Molim da nam pokažete fotokopiju ugovora sa Noflerom za prava fotografisanja.

  Reply
  • Miloš Najdanović

   Miloš Cvetković bio je akreditovan fotograf na koncertu. Akreditacije odobravaju menadžment Marka Knopflera i Kombank Arena. Dakle, Milošu je bilo odobreno da fotografiše i te fotografije objavi u medijima, a te fotografije sada jesu njegovo vlasništvo. Fotke se ne smeju umnožavati, kopirati ili prepravljati bez dozvole Miloša Cvetkovića i Balkanrock portala.

   Reply
   • Miloš Odalović

    Vi dakle, kao i pomenuti fotograf, niste obavešteni šta akreditacija u svetu znači. To što Vi mislite da to znači u Srbiji, nije Zakon u svetu, a on kaže sledeće: Akreditacija je samo dozvola da se fotografiše koncert i fotografije sa koncerta da se upotrebe u svrhe objavljivanja, u nekoj od publikacija. Imalac akreditacije nije vlasnik fotografija i ne može ih koristiti u komercijalne svrhe niti prodavati. Takođe takve fotografije ne mogu imati znak zabrane kopiranja jer nisu vlasništvo imaoca akreditacije.
    Dozvola za prodaju i distribuciju takvih fotografija se dobija posebnim postupkom uz poseban ugovor i to se plaća.
    Dakle, znak zabrane kopiranja ste stavili nezakonito, bez posebno plaćenog ugovora, i ne možete štititi vlasnička prava Mark Noflera.
    Miloš je samo akreditovani fotograf a ne i zakonski zastupnik fotografija Marka Noflera.
    Evo Vam jednog od mnogih linkova da vidite kako se kažnjava kada akreditovani novinar na Zapadu uzme sebi za pravo da postavi samovoljno znak kopirajt i kada pomisli da je vlasnik fotografija:
    http://media.iplt20.com/iplt20/2013/media/tcmedia.aspx

    Reply
    • Miloš Najdanović

     Ne razumem zasto ste vi pogodjeni time. Stoji sve sto te rekli ali isto tako stoji da se fotografija ne sme dalje distribuirati bez dozvole autora i sajta.
     Nema smisla nastavljati diskusiju. Ako smatrate da ste u pravu, budite slobodni da pokrenete pravosudni postupak protiv nas.

     Uslovi akreditovanja se ugovaraju na svakom koncertu sa organiztorom, promoterom ili menadžmentom i varijraju od koncerta do koncerta.

     Reply

Ostavite komentar: