brkovi

Marčelo & Napeti Quintet i Ničim izazvan na Nišvilu

Nicim izazvan

U glavnom programu Nišvila ove godine će, između ostalih, nastupiti i sastav Ničim izazvan (u petak 14. avgusta) kao i poznati hip – hoper Marčelo uz pratnju džez benda Napeti Quintet (u subotu, 15. avgusta).

Sastav Ničim izazvan koji ima veoma širok dijapazon poštovalaca (kako kada je reč o godištu tako i prema stilskim afinitetima) – osnovali su u proleće 2011. godine Bojan Gluvajić (vokal i gitara) i Boris Bakalov (vokal). Sredinom aprila 2014. godine objavljuju svoj prvi studijski album na kojem su se našli svi dotle objavljeni singlovi uz četiri potpuno nove pesme. Osim Gluvajića i Bakalova članovi benda su i Mane Gluvajić, Borislav Kuga, Nemanja Vujović, Dragana Ilić, Igor Martinko, Marko Leđenac i Nikola Petrović.
MarčeloMarko Šelić – Marčelo svakako je jedan od najupečatljivijih autora sa ovih prostora – i ne samo kada je reč o hip hop sceni. Hvalospevi o kvalitetu, snazi i angažovanosti njegovih tekstova – već su postali opšte mesto, a nedavno otvorena nova faza u njegovoj karijeri, bar kada je reč muzičkom segmenu – već je sama po sebi dovoljan argument uvrštavanja njegove grupe u program Nišvila. Naime, eksperimentisanje u okviru hip-hopa, Marčelu nikada nije bilo strano. Još pre jedne decenije od strane tvrdokornih poklonika ovog muzičkog pravca bio je optužen za jeres, kad je uveo živo odsvirane instrumente na svom drugom albumu “Puzzle Shock”. U pesmi “Uskurativna”, sa te ploče na kojoj je i postavio nove standarde žanra na ovoj teritoriji, mogu se pronaći prvi tragovi njegove fascinacije slobodnom formom džeza. Uostalom, Marčelo nikada i nije krio da u slobodno vreme najviše sluša muziku koja nema mnogo veze sa hip-hopom. Njegovo poslednje izdanje “Napet šou“, koje je u prvih šest meseci prodato u više od 10.000 primeraka, pod uticajem glavnog kompozitora i Markovog dugogodišnjeg saborca Radeta Sklopića Raida, iznedrilo je više džez obojenih numera. Među muzičkim saradnicima na albumu “Napet šou”, najbrojniji su upravo predstavnici domaće džez scene, predvođeni jednim od najaktivnijih domaćih džez muzičara- pijanistom, kompozitorom i aranžerom Aleksandrom Jovanovićem Šljukom i violinistom Filipom Krumesom koji iza sebe ima učešće u mnogim džez i world music projektima. Učešće Miše Blama na albumu – na nažalost, verovatno jedan od poslednjih zabeleženih snimaka ovog velikana džez scene – celom tom projektu već samo po sebi daje dodatnu težinu.

Članovi Napetog Quinteta sa kojim će Marčelo uz svoje Filtere nastupiti u Nišu su i, ništa manje značajna imena nove domaće džez scene: trubač Miloš Nikolić, basista Marko Fabry i bubnjar Aleksandar Cvetković.

Marčelo se očigledno nalazi u periodu kada nijedan izazov ne predstavlja nepremostivu prepreku, a za publiku će ovaj koncert biti prilika da na delu proveri koliko je sazreo jedan od najboljih domaćih autora mlađe generacije.

Ostavite komentar: