brkovi

Mala dama razornog glasa – Anastacia u Sofiji

anastacia

Foto: Arhiva

Nekoliko hiljada Bugara okupilo se sinoć u Hali 1 Nacionalne palate kulture u Sofiji kako bi pozdravili neustrašivu “štrumfetu” novije američke pop rock struje, Anastaciu Lyn Newkirk.

Zaista neustrašiva – nezaustavljiva Anastacia – nakon borbe sa rakom, iz koje je po drugi put izašla kao pobednik, ušla je u studio, završila svoj šesti studijski album pa krenula na turneju. Taj smeli potez morao je sa sobom da povuče i neke propuste, a oni su se, nažalost, ticali upravo njenog najmoćnijeg oružja – glasa – koji se još uvek nije dobrano oporavio od bolesti.

Nekih desetak minuta posle 20 časova, kada je koncert najavljen, kreću prvi taktovi jednog od njenih najuspešnijih singlova “Left outside alone“. U prvi mah, svi su pomalo u čudu, jer čuju Anastaciu, ali nje nema. Ipak, potraga za njom ubrzo staje, kada reflektori osvetle prateće vokale, a među njima nađemo malenu (visoka je 157 cm) zvezdu širokog osmeha. Poteškoće sa glasom već tu primećujemo, obzirom da je njena ispomoć u vidu pomenute vokalne pratnje u dobrom delu numere nadjačava. Čini se, kao da joj je potrebno malo više napora da krene u napad i povisi ili pojača svoj glas. A kada to uradi, onda zaista dominira.

“Muzika je… Znate, nije toliko teško – oni sviraju na svojim instrumentima, mi pevamo… Večeras bih volela da se podsetimo, tj. da skrenem pažnju, da je u suštini svega ovoga – muzika, pesma. To je još uvek ono najvažnije”, bila je iskrena Anastacia pred početak “Sick and tired“. U ovom planetarnom hitu pomogao joj je basista, koga je prilikom predstavljanja pohvalila, uz reči da je u pitanju čovek velikog talenta. I pored činjenice da je blizu 4.000 ljudi došlo tu isključivo zbog nje, ona je pokazala svoju kolegijonalnost na delu, ne propustivši nijednu priliku da pohvali muzičare koji je prate, kao i razigrane pevačice na levom kraju scene. A što se same scene tiče, odnosno vizuelne strane koncerta, tu nema šta posebno napomenuti jer je ona bila dosta svedena (ako izuzmemo zastavu iza benda, sa natpisom poslednjeg izdanja “Resurrection“). Generalno, tako je na celokupnoj turneji jer je Anastacia očigledno i u praksi htela da pokaže da čvrsto veruje u svoje reči, kada kaže da je “muzika ipak ono najvažnije”.

Pre nego što će krenuti emotivna “Heavy on my heart“, tri fana, čija su pitanja izvučena nasumično iz kutije i donešena od strane tehničkog osoblja, pozvana su kraj Anastacie, da na kratko proćaskaju sa njom, zagrle je pa i “urade po jedan selfi”. Naočigled celog auditorijuma, srećni dobitnici hrlili su ka svom idolu, ali najsimpatičniji među njima bio je ushićeni mladić koji je prešao 600km kako bi video svoju omiljenu divu. To je bio deo večeri koji je apsolutno šarmirao prisutne. Kako je nastup tekao dalje, prvi redovi su postali toliko prisni sa voljenom Amerikankom, da je ona krenula da se slika sa njima i potpisuje autograme u toku instrumentalnih delova kompozicija. “Šlag na torti” bile su obrade “Back in black” (AC/DC) i “Sweet child o’ mine” (Guns N Roses), posebno upućene bugarskoj publici, kao naciji koja voli rock’n’roll.

Period kroz koji Anastacia trenutno prolazi na profesionalnom planu nije lak i poneke nesavršenosti od sinoć su to i pokazale. Ipak, ne smemo nikako smetnuti s uma sve zdravstvene probleme koje je imala (pored raka dojke, bolovala je od Kronove bolesti i supraventrikularne tahikardije). Danas – posle svega – u svojoj 46. godini, ona pleni energijom, ne namerava da stane i još uvek postavlja nove standarde svojim glasovnim mogućnostima, koje su od nje i načinili “malu damu sa velikim glasom”.

Set lista:

1. Left Outside Alone
2. Staring at the Sun
3. Sick and Tired
4. Welcome to My Truth
5. Pieces of a Dream
6. Heavy on My Heart (Accoustic)
7. Back in Black (AC/DC cover)
8. Sweet Child O’ Mine (Guns N’ Roses cover)
9. Defeated
10. Lifeline
11. Stupid Little Things
12. Paid My Dues

Bis:
13. Freak of Nature (cut version)
14. One Day in Your Life
15. I’m Outta Love

Ostavite komentar: