Magični Wovenhand u zagrebačkoj Močvari

Foto: arhiva

Američki Wovenhand, sada već kultni projekt Eugena Edwardsa, vratio se sinoć u Hrvatsku, točnije u zagrebačku Močvaru, promovirati prošlogodišnje jako dobro izdanje Star Treatment. Na istom dolazi do skoro potpunog odmaka od ranijih folk i americana utjecaja, što se odrazilo i na estetiku samog koncertnog iskustva.

Nastup je počeo točno na vrijeme, bez predgrupa. Moćni kvartet suvereno je zavladao ispunjenim prostorom odmah pri uvodnoj Hiss. Repeticija, distorzirani lo-fi vokali puni reverba i pumpajući bubanj glavni su sastojci Wovenhand formule koja tako nepretenciozno, što je kod dosta bendova sličnog zvuka teško izbjeći, kontroliraju slušatelja ne ostavljajući previše prostora za nešto drugo osim tog benda, tog prostora i tih zvučnih valova koji ga ispunjavaju.

Istovremeno, sama muzika ima dosta praznina, raspoređenih na pravim mjestima, koji dodatno povećavaju dinamički raspon, tako da kad na red dođe ‘krešendo’, svi oni sporiji i tiši dijelovi dobiju smisao. Osobni je dojam da bendu nedostaje taj najviši stupanj glasnoće koji ide jedan korak dalje u trenutku kada pomislite da je već došao vrhunac (na način na koji to rade recimo Swansi), što ima možda uzrok u tišem, ali besprijekorno čistom zvuku tijekom cijelog koncerta.

Nakon par stvari Edwards umjesto gitare koristi instrument koji podsjeća na mandolinu, ali definitivno nije mandolina, niti ga Edwards tretira kao mandolinu. Riffovi samo postaju nešto melodičniji, glavna okosnica više nije rock gitara nego južnjačke melodije, dok ostatak benda ne mijenja previše zvučnu sliku. Na trenutke je to možda dovelo do monotonosti, što je i jedina zamjerka cjelokupnoj izvedbi.

Bend se drži iste formule, što s jedne strane ne smeta, jer je formula odlična, dok bi s druge strane neke nove ideje možda stvari osvježile nakon prvih pola sata.

Koncert je tehnički bio besprijekoran. Nemamo priliku često čuti takav zvuk u Močvari, dok je i light bio na razini i u skladu s cjelokupnom estetikom. Bend nakon sat vremena silazi sa bine, da bi se uskoro vratili na bis i odsvirali još tri stvari te zaokružili odličan nastup. Dio najvećih fanova ostao je još kojih desetak minuta ispred pozornice bezuspješno dozivajući na drugi bis, koji ipak odgađamo za neki sljedeći put.

Ostavite komentar: