Legendarni zagrebački bend Greaseballs konačno izdaje prvi album

Greaseballs
Greaseballs, bend nastao krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća, priprema album još od 1989. godine. Nakon što je izdavanje albuma ometeno pozivima u vojsku, birokracijom i ratom, bend gotovo tri desetljeća kasnije objavljuje svoj prvi album.

Greaseballs, legendarni rock and roll bend iz Zagreba, formirali su tada petnaestogodišnji tinejdžeri – gitarist i glavni autor Davor Viduka (Kawasaki 3p, Kojoti, Majke i Pips Chips & Videoclips) kojemu je to ujedno i prvi bend, gitarist Danilo Šerbedžija danas cijenjeni redatelj, vokal Vjeran Plavčić, basist Darko Klarić i tadašnji bubnjar Arsen Novak. U vrijeme kada su osnovani i kada su djelovali, Greaseballs su bili daleko najjači bend unutar subkulturne rockabilly zajednice. No, kako im je zvuk bio inficiran utjecajem punka, garage rocka i bazičnog rock ‘n’ rolla, njihov se značaj širio daleko van spomenute zajednice. Godine 1988. pobjedili su na JURM-u.

Svaki Greaseballs koncert u legendarnom Kulušiću u sklopu programa “Blue Moon” bio je rasprodan, nerijetko su vrlo uspješno svirali po cijeloj bivšoj Jugoslaviji; između ostalog u dva navrata su nastupili u sklopu legendarnog Subotičkog festivala (1988. i 1989. godine). U istom tom periodu su kod, isto tako, legendarnog Gabora Lenđela snimili demo za pjesmu “Stari vlak” koja će 1989. biti objavljena na kompilaciji ”Omladina ’89” (LP, PGP RTB). “Stari vlak” je postao hit u ex YU, a kasnije je zajedno s pjesmom “Ona je tako vruća” bila uvrštena na kompilaciju “Blue Moon” (LP, Jugoton 1990.)

Svi ti koncerti zacementirali su im status jednog od najjačih demo bendova na tadašnjoj sceni koji se trebao promijeniti početkom 90-ih kad su snimili prvi, “pravi”, album za giganta tadašnje domaće diskografije, Jugoton. Album je trebao izaći u rujnu 1990. godine, ali planove su pomutili pozivi u vojsku. Većina benda odlazi u vojsku te se izlazak albuma odgađa zbog nemogućnosti promocije. Kada su se članovi benda vratili iz vojske, zemlju zahvaća rat i Greasballsi se raspadaju, zbog čega bend, pjesme i publika koja ih je voljela ostaju zakinuti za zasluženo izdanje debi albuma.

Zbog izlaska i koncertne promocije još jedne od kompilacija koja okuplja hrvatske rockabilly bendove, Greaesballs se 2008. godine ponovno okupljaju. U tom periodu, Arsena Novaka na mjestu bubnjara mijenja Ivica Ico Dajak (Zadruga). Nakon jednog od “neobaveznih” koncerata, bendu pristupa Croatia Records i nudi im ponovno snimanje prvog albuma. No, nakon što je par pjesama ponovno snimljeno, dolazi do nesporazuma s birokracijom pa i drugi pokušaj objavljivanja albuma pada u vodu – čini se da je album jednostavno uklet. Davor Viduka se ne želi pomiriti s tim pa 2016. dogovara snimanje i objavljivanje albuma s Dancing Bearom, diskografskom kućom pod čijim je ekskluzivnim ugovorom kao autora i s kojom je objavio sve albume Kojota i Kawasaki 3P-a. Bend se s pjesmama napokon, neometano vraća u studio, a Viduka preuzima mjesto producenta cijelog projekta znajući da će to konačno biti treća sreća. Tako je i bilo.

Uz pomoć koautora Danila Šerbedžije, odabire 12 pjesama koje najbolje reprezentiraju Greaseballse u današnjem svjetlu, ali s tom energijom i tadašanjim bezbrižnim stavom. Svi gosti koje je band zaželio su se dobrovoljno odazvali i ostavili veliki pečat na albumu, a to su Ivana Rushaidat, Tomislav Vukelić-Tomfa, Đorđe Stjepović, Mario Bočić, Gojko Tomljanović i Tomislav Oštrić.

Promocija albuma održat će se u subotu, 24. rujna, u Dancing Bear CD Shopu u Zagrebu (Gundulićeva 7), s početkom u 12 sati.

Prvi singl s albuma je “Stari Vlak”, a redatelj video spota je Mario Borščak.

Ostavite komentar: