Kries kao rođendanski poklon zagrebačkog Vintagea

Kries; foto: Marko Plečko

Zagrebački Vintage Industrial Bar ovih dana slavi četvrti rođendan uz četiri dana koncerata i događanja. Od srijede do subote (od 14. do 17. prosinca) traje proslava, a jučerašnji rođendanski poklon bila je grupa Kries. Sedmeročlani bend dupkom je ispunio prostor plešućom publikom. Kries nasljeđuje Mojmira Novakovića od njegovog prethodnog benda Legen, a zanimljivom kombinacijom tradicionalnih i suvremenih instrumenata kreirao se prostor imerzije u modernu inačicu etno ambijenta.

Negdje oko 22 sata velikom migracijom iz prednjih prostorija bara u koncertni prostor najavljen je početak odlične večeri tijekom koje smo imali priliku uživati u smjeloj mješavini svirala, duda i gajdi sa zvukovima električne gitare i bubnjeva. A uz sve to i u ipak najzanimljivijim instrumentima – ljudskim vokalima koji su višeglasjem savršeno dočaravali duh slavenskih sela kojima se ori pjesma i ples. Nije nedostajalo ni pjesme ni plesa, kako na pozornici, tako ni u publici. Tijekom mirnijih melodija poput onih u pjesmi “Oj livado” ili “Zora” potpuno uranjanje u čudesan svijet mitologije sprječavala je samo ponekad gotovo nesnosna vrućina. Doduše, potpuno razumljiva, s obzirom na velik broj ljudi koji su došli uživati u već drugom posjetu ovog benda Vintageu ove godine. Za one kojima je vrućina zasmetala, bio je postavljen ekran u prednjem prostoru kod šanka, gdje su se mogli povući od gužve. I tamo smo mogli vidjeti ples, čak je ponetko i zajujuškao ponešen ritmovima pjesama poput “Čuj Marice” i “Koćarina”.

A Kries je predan zadaći očuvanja tradicije i izvan prostora usko vezanih za njihovu glazbu. Tko bi drugi do Novakovića autentičnije zvučao posvećujući pjesmu “Pisan jelen” akcijama Solidarna Are you syrious? Prostor iza pozornice resio je natpis “Budimo dobri domaćini”, poziv koji su nam članovi benda uputili, a koji aludira na akciju navedenih udruga naziva “Dobri domaćini”. Naime, novi album “Selo na okuke” besplatno je dostupan mjesec dana preko web stranica benda za sve koji doniraju spomenutoj akciji preko Indiegogo stranice. Prihodi su namijenjeni mladim kreativcima izbjeglicama, beskućnicima te djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Uz trenutke u kojima su se prvi redovi publike hvatali u nešto nalik kolu i cijela se prostorija njihala u ritmovima “Gee” ili “Ivo sadi bora zerlnog” večer je proletjela dojmljivo brzo i ostavila puno utisaka. Činilo se da zvuci i melodije nastaju bez ikakvog napora, a svi prisutni vidno su uživali u večeri.

Za one koji još nisu čestitali rođendan velikom Vintage Industiral Baru, a žele, pruža se prilika još večeras i sutra. Pa požurite i svojim prisustvom uveličajte ovu proslavu.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Save

Ostavite komentar: