“Kosmički trenutak” – Obojeni Program za kraj godine u svom gradu

Preuzeto sa Remix Press

Popularni novosadski klub The Quarter sinoć je bio istinsko utočište ljubitelja alternative. Naime, kultni Obojeni Program, na njihovu radost i nakon dugog isčekivanja, ispisao je u svoju istoriju još jedan, malo je reći uspešan koncert i učinio prošlu noć nezaboravnom. Specijalni gost večeri bio je i ovaj put, kao i na proteklim koncertima u Beogradu i Zrenjaninu, beogradski gitara-bas dvojac Auf Wiedersehen.

Tom prilikom još jednom se potvrdilo da je, kada Obojeni Program svira u svom matičnom gradu, velika posećenost zagarantovana. Ljudi koji se vraćaju na njihove koncerte, znaju da ih sa bine neko poštuje. Znaju da je emocija koja dopire i dotiče kroz nezavisno obojeni zvuk i izraz, ona najdublja, a energija koju ovaj bend nezaustavljivo emituje je sveukupna, pokretačka. I tako je oduvek. Iako je bend za skoro četiri decenije svog postojanja prolazio kroz mnogobrojne promene postave, a time i sam materijal, sinoć se još jednom dalo zaključiti da on jeste sazrevao, ali nije stario ni najmanje.

Auf Wiedersehen se popeo na binu negde oko 22:30 časova. Postavu ovog benda, koji je svoj koncept nazvao kul rok da pop, a koji postoji šest godina, čine Vladimir Dražić i Milan Jakonjić. Publika koja je u sve većem broju pristizala, oduševljeno se primicala bini. Pesme sa njihovog istoimenog albuma prvenca  su bile ono što je donelo veliko oduševljenje u prvim redovima. Pred kraj njihovog nastupa, prostor The Quartera je već bio dupke pun.

Bilo je 23:30 časova kada se Obojeni Program ispraćen zvižducima i grmljavinom aplauza popeo na scenu. Njihove najnovije pesme “Danas će se desiti nešto lepo” i “Vrlo jednostavno”, za koje su odmah urađeni i spotovi, već od samog pojavljivanja prirasle su srcima fanova. Upravo se to i potvrdilo na samom početku koncerta. Nakon noviteta, usledila je pesma “Kako ja to ne primećujem” (“Kako to misliš: mi”, 2012), a nakon nje, frontmen i pevač Obojenog programa Branislav Babić Kebra je poželeo “Dobro veče!” prisutnima. Bend je već sa prvim taktovima zakočio još dalje u prošlosti izvevši dve pesme sa albuma “Verujem ti jer smo isti” (1994): “Kočnice” i “Pametni i lepi”, te “Dejvi” sa albuma Ovaj zid stoji krivo” (1991). Kao sledeća, odlično se nadovezala pesma “Samo da ti kažem postalo je sve nevidljivo”, sa aktuelnog albuma.

Ritam na satu otkucao je ponoć, i bilo je pravo vreme za grupno pevanje “Obećaj mi, molim te” (“Da li je to čovek ili je mašina”, 2005) i “Najbolji prilatelj” (“Ako nisam dobra šta ćemo onda?”, 2001). Zvuk i atmosfera nisu se menjali nijednog trenutka među prisutnima u klubu.

Ponovni povratak na aktuelni album napravio je niz od pesama “Mene to ne zanima”, “Kako to misliš mi” , “Svaka definicija gubitak je slobode”, a nešto kasnije se mogla čuti iDa li smo naučili živeti u kapsuli”. Članovima Obojenog programa ni posle toliko velikog staža ne predstavlja problem da sebe nanovo izmišljaju, da probaju nešto novo, da rizikuju i iznenađuju. Davno je bila 1990. godina  i njihov debi album “Najvažnije je biti zdrav”, a pesme “O, da li”, “Kad bi malo (sedam puta) mozak stao” , “U tvoj osmeh stane sve”, Filadelfija”, “Ona je tu” i “Štipaljka”, i danas teraju najvernije fanove da se otimaju za prve redove i da pevajući ozareno, zdušno svaku reč, prave šutke…

Oduševljenje zaista nije jenjavalo ni u jednom trenutku večeri, kao ni vidna raspoloženost muzičara na bini. Svi, svi, svi su sa osmesima gledali i pevali Nebo, nebo plavo je” (“Ovaj zid stoji krivo”), koja je i označila zvanični kraj koncerta oko 24:45 časova. Povratak benda na bis se željno iščekivao. Aplauzi i ovacije nisu prestajale.  Nikome se nije odlazilo na vetar koji nosi… Slušali su im se avioni. Zato je i kao prva pri povratku na binu krenula  ABCD Avioni” (“Verujem ti jer smo isti”). a zatim još jedna dugoočekivana pesma tokom večeri, stara dobra lagana stvar “Kad se neko nečem dobrom nada” (“Ako nisam dobra šta ćemo onda?”). Kebra se po drugi put zahvalio publici, koja je i dalje bila željna omiljenog im programa. Definitivno još nije bilo vreme za rastanak. Bučni i zahtevni uzvici vratili su muzičare na scenu, i to vidno zadovoljne. Odluka je pala na pesmu “Vi ste ljudi” (“Verujem ti jer smo isti”)

Obojeni program još jednom je pokazao svoju veličinu. To je bend fuzija energije i strasti, čiste ljubavi i beskompromisnog rokenrola, bend koji je simbol i pionir alternativne muzike, koji broji impozantne godine muzičkog stvaralaštva. I zato se njemu, i ne samo zato, ima na čemu zavideti. Niko nema takve boje kao ovaj bend. Nametnuo se kao autentični, pravac je za sebe, nemoguće ga je upoređivati sa bilo kojim drugim bendom.

“Mi smo izbor koji napravite u jednom trenutku svog života i ostajete mu verni dok u vama tinja ta vatra slobode i bunta”… “Suština je u toj pozitivnoj energiji koju stvaramo i mi i naša publika, vrtlog strasti i suptilnih estetika”, izjavio je Kebra nedavno.

U januaru Obojeni Program očekuje nastup u Zagrebu, u koji dolaze kao hedlajneri drugog dana dvodnevnog festivala Brijačnica. Nemojte ga propustiti.

Save

Ostavite komentar: