Konačno album kultne Onomatopeje Ideje (video)

onomatopeja ideja

Onomatopeja Ideja – “BEST OFF & SOME REMIXES” predstavlja skup najboljih pesama Vojislava Voje Vijatova. Originalno album je izlašao u maju ove godine uz podršku Ramba Amadeusa i izdavača Fair Share Ognjena Uzelca, nekadašnjeg direktora PRG RTS.

ONOMATOPEJA IDEJA iza čijeg umetničkog imena stoji Vojislav Voja VIjatov jedini je index koji se u njoj nalazi, a da pritom do sada nema zvanično izdanje svog dela. To je upravo kao kada bi ste se snašli u enciklopediji narodne književnosti, a da pritom nikad niste publikovali pesmu ili roman.

Po rečima Ramba Amadeusa, Vojislav Voja Vijatov jedan je od najtalentovanijih, najmuzikalnijih i najplodnijih autora Balkana. Činjenica da do sada nije imao ni jedno zvanično izdanje potvrđuje tezu da ovako raskošan talenat nikad ne ide ruku pod ruku sa ambicijom. Ovu istorijsku nepravdu ispravljamo. Vojin pronicljivi, inteligentan, dubok pesnički izraz kombinovan sa brutalnom ironijom, crnačkim osjećajem za ritam i harmoniju napokon bi trebalo da zasija na šturom zvezdanom nebu Balkana i sa lakoćom zaseni većinu ostalih estradnih nebeskih tela koje nas godinama gnjave svojim monotonim spektrom, navodi Rambo.

Za objavljivanje ove kompilacije je namerno izabrana 2016. godina pošto se tada navršava tačno 30 godina od Vojinog rada u muzici. U razgovoru sa Vojom saznajemo da je ova “BEST OF” nekog kome nikada nije pružena prilika da izda ni jedan album je apsurd po sebi. “Ova zbirka kućnih i pseudo studijskih snimaka produkcijske vrednosti nula koma ništa gotovo sigurno je i moja konačna zaostavština! U dubini duše sam nerado pristao na predlog Antonija Pušića (Rambo Amadeus) i Ognjena Uzelca da urušim dugo negovani imidž nekog izopštenog iz svih umetničkih sfera koji je sa pojavom pismenijih generacija počeo dobivati na svojoj draži. Već odavno mi je Život došapnuo da ima korisnije namere samnom iako za nekolikolicinu neodrađenih, devijantnih zabavnih pesama osećam grižu savesti da ih ponesem u grob. Kada nekom u 47-oj godini izađe prva ploča malo je verovatno da mu druga neće biti nadgrobna, no, eto i to se desilo. Bez ikakvog ushićenja i uz pritisak mehaničkog opošljavanja ovog izdanja, svejedno dugujem duboku zahvalnost gorenavedenom dvojcu na trudu da me izvade iz formalina i pokušaju da predstave nekom budućem muzičkom arheologu, jer je duh epohe iz kojeg je crpljen ovaj sadržaj odavno iščilio sa Zemlje u neke nenasilnije svetove. Parodiju svog životnog puta opisao sam u pesmi Nebeski Srbin koja nije našla svoje mesto na ovom izdanju i može se čuti i pogledati na internetu. Konačno, nek ovaj trag taštine ostane kao nauk i naum svakom zdravom i razumnom namerniku – kako ne treba“, objašnjava Voja.

Album u fizičkom formatu možete naći u muzičkoj kući Metropolis (Makedonska 21), Žila Shop (Čumićevo sokače) kao na svim i prodajnim mestima Dallas Recordsa. Što se digitalnog izdanja tiče, tu su, Phonofile7digital i KickTrack Music Store.

Save

Save

Ostavite komentar: