Jack White predstavio “Lazaretto” kao “Ultra LP” (video)

lazaretto-ultra-lpU video promociji albuma “LazarettoDžek Vajt otkrio je mnoga iznenađenja koja čekaju kupce ploče koju je nazvao “Ultra LP“.

Igla gramofona se obično postavlja na spoljne ivice same ploče i postepeno se kreće ka unutrašnjosti. Na Vajtovoj ploči muzika se pušta od unutrašnjosti ploče ka obroncima. Na spoljnim ivicama postavljen je takozvani “locked groove” (zaključani žleb) koji stvara efekat patlje, pa se igle više ne pomera, već se muzika u tom delu ponavlja do beskonačnosti. Iako ovo nije novina, “Lazaretto” će ipak biti prva ploča koja će ovaj mehanizam imati na krajevima, umesto u središtu ploče.

Omot albuma

Omot albuma

Druga jedinstvenost “Ultra” ploče je što će imati tri brzine obrtaja. Standardnu, zatim 78 obrtaja u minutu na strani A i 45 obrtaja u minutu na strani B. Dalje, ovo će biti prva ploča koja će ispod etikete na sredini imati skrivene pesme urezane. Papirna etiketa neće morati da se skine, igla će moći da pročita zvuk i preko nje.

Pesma “Just One Drink” sadrži dva razičita uvoda – akustični i električni. Koji od ova dva će se pustiti zavisi od mesta pozicioniranja igle. Oni će se automatski sjediniti tek od sredine pesme. Ova tehnika naziva se “Dual groove track intro“.

Pored muzičkog dela, i vizuelno će ploča imati svoje dodatke. U centru vinila, prvi put ikada, postojaće “lebdeći hologram” anđela koji se vrti.

“Lazaretto” drugi solo albuma koji će Vajt objaviti 9. juna za XL Recordings, kao i preko svoje izdavačke kuće Third Man Records. Već naredne godine očekuje se i novi album Džekovog benda Dead Weather. Muzičar je svoj prvi solo album “Blunderbuss” objavio 2012. godine.

Ostavite komentar: