Into the Pit #5: Moshing ’till death

Overpain, foto: Ivan Dinić

Na petom po redu Into the Pit festivalu u niškom klubu Black Stage bendovi Streetcore Unity, Bitter Taste, Bitange i Overpain priredili su nastupe za pamćenje.

Malo je underground festivala u Srbiji koji se mogu pohvaliti time da su istrajali uprkos početnim teškoćama finansijske prirode ili pak nepodrškom publike. Jedan od tih je svakako niški Into the Pit koji je doživeo već svoje peto, i možda do sada najuspešnije izdanje. Inicijatori ovog festivala su momci iz niškog benda Streetcore Unity, a sama filozofija celokupne manifestacije potekla je iz maksima koje čine njihovu, ali i idejnu okosnicu stare škole hardkora – drugarstvo, nesebičnost i imati svoje JA. Upravo sva ta tri elementa, u svom pravom smislu, bila su esencija petog po redu Into the Pit festivala.

Streetcore Unity

Festival su otvorili domaćini i osnivači, Streetcore Unity, i odmah, od samog starta postavili domaći zadatak ostalim učesnicima. Sva ta energija, koju su sa svakom pesmom isporučivali u velikim dozama, dobro je zagrejala, a bogami, i oznojila brojnu publiku koja se borila sa zidovima dima i onim pravim, koji su uokvirivali klub. Kroz svoj set proveli su nas oštro, i nakon malih problema sa mikrofonom, nastavili istom žestinom. Vazduha je već bilo u opasnom deficitu, a publike nikad ornije za mosh i dobru zabavu.

Bitter Taste

Kratak predah, tek toliko da se udahne malo reskog zimskog vazduha i naredni bend zauzme svoju poziciju na bini, samo je zgusnuo prve redove. Izgleda da je ovo bio najiščekivaniji nastup na festivalu, a nakon prvih nekoliko pesama bilo je jasno i zašto. Niški metal/hardcore sastav Bitter Taste par godina je bio na pauzi, ali su svojim nastupom odavali utisak kao da su sve vreme tu, na sceni. Nastupom i zaraznom energijom bukvalno su otvorili predvorje pakla, a momci koji su skakali ispred bine bili su poput talasa lave koji je topio sve pred sobom. Takav nalet energije odavno nije viđen u Black Stageu. Nakon njihovog nastupa imate osećaj kao da ste sišli sa ogromnog roller coastera, adrenalin je na maksimumu, svi mišići su napeti i osećaj blagog zadovoljstva polako ispunjava celo telo.

Bitange

Jedini punk bend na festivalu, Bitange, imali su, nakon prethodnog benda, nimalo lak zadatak – nastaviti u istom ili još žešćem tempu. Publika je već bila vidno raspoložena i žedna dobrog zvuka, a iskusni lisci nisu dozvolili da atmosfera u klubu izgubi na intenzitetu. Svoj repertoar izneli su bez zadrške, u svom prepoznatljivom stilu. Inače, momci iz Bitangi nisu bili aktivni na bini već i van nje, kao i članovi ostalih bendova.

Overpain

Braći po hardcoru iz Grčke, bendu Overpain, pripala je čast da svojim nastupom zatvore festival. Nastupom u klubu Black Stage, oni su započeli svoju mini turneju po Srbiji, a pored Niša, ovog vikenda moći će da ih vidi i publika u Zrenjaninu i Beogradu. Overpain je pratilo nešto manje ljudi. Izgleda da je mosh pit uzeo svoj danak. Bez obzira na to, njihov nastup nije ostao bez podrške.

Najbolje do sada ostvarenje ovog festivala organizatorima u amanet ostavlja izuzetno zahtevan zadatak, a publici da, nakon ovog vatrenog izdanja, željno isčekuje Into the Pit #6.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Save

2 komentara o “Into the Pit #5: Moshing ’till death

Ostavite komentar: