Internacionalna folk metal noć u Budimpešti

Ka Gaia AnU klubu Crazy Mama, 3. ožujka, fanovi folklora u metalu imali su priliku vidjeti nastup četiri benda, Isatha i Niburta iz Mađarske te rumunjske Interitus Dei i Ka Gaia An. Vrata kluba otvorena su u 19h, no sam koncert započeo je tek nakon sat i pol.

Mađari su otvorili večer, no i završili ju. Prvi bend, Isatha, iako vrlo mlad, već se i ranije pokazao kao skup vrlo nadarenih glazbenika. Čini se da im je folklorna glazba, a tako i korištenje različitih instrumenata, od gitara do flaute i violine, jednostavno u krvi. Započeli su poznatom pjesmom Vándor, koja je odmah publiku, iako malobrojnu, podigla na noge. No, pravo oduševljenje fanova došlo je tek pred kraj koncerta kada su odsvirali već dobro poznatu pjesmu Švicaraca Eluveitie – Inis Mona.

Setlista Isatha:
1. Vándor
2. Suttogó erdő
3. Pogány átok
4. Álomösvény
5. Felkelő nap a harci mezőn
6. Árnykirályság
7. Inis Mona (Eluveitie cover)
8. Vérvörös ég alatt
9. Árulók balladája
10. Utolsó dal

Bez previše pripremanja pozornice, na red su došli i Rumunji, i to Interitus Dei, koji su se svojim stilom najviše razlikovali od ostalih bendova. Naime, s vrlo malo elemenata folk metala, oni sviraju doom gothic metal, a karakteriziraju ih dva vokalista i vrlo dinamični zvukovi gitara. Pokazali su i izvrsnu suradnju s Ka Gaia An, kada im se pridružio pjevač Florin Costachita, i svojim glasom najavio sljedeći bend već nestrpljivoj publici.

Setlista Interitus Dei:
1. Pagan and Proud
2. When the Metal Meets the Flesh
3. The Portrait of Pain
4. Cards
5. Crowd
6. The Memories of the Snake
7. Strained
8. Heroes
9. Forbidden Epitaph
10. Straga
11. It Begins
12. Amon Amarth
13. Hasta Siempre Comandante Che Guevara
14. Riddles

Ka Gaia An su mlađi rumunjski bend, star samo 4 godine. No, već su se i ranije dokazali, kao npr. prošle godine kad su osvojili prvo mjesto na OST Mountain festivalu. Sviraju pagan folk metal, s naznakama neofolka. Osim tipičnih instrumenata, bend ima i flautisticu, Anastasiu Dincu, koja je i svojim prelijepim glasom u nekoliko pjesama unijela potpuno novi duh. Fanove je najviše razveselila interpretacijom njihove poznate pjesme Doina, koja govori o tuzi i samoći.

Setlista Ka Gaia An:
1. Intro + Tomiris
2. Noaptea
3. Dansul La Lumina Lunii
4. Caluceanu
5. Doina
6. Joaca Dacii
7. Sfanta Cetate
8. Hangita
9. Interludium + Neamul
10. Dacilor
11. Joaca Dacii (encore)
12. Caluceanu

Zvijezde večeri, pak, bili su mađarski Niburta, bend koji kombinira elemente mađarske, moldavske i bugarske narodne glazbe s metalom. U posljednjih godinu dana brzo su se probili na vrh mađarske metal scene, a u proljeće kreću s turnejom i izvan granica svoje države. 23. travnja imati ćemo ih priliku vidjeti kao predgrupu velikim bendovima poput Trollfesta i Korpiklaani u Zagrebu.

Nastup u Crazy Mama pubu bio je gotovo savršen, osim što su povremeno imali tehničkih problema koji su, nažalost, loše utjecali na zvuk što nije bilo zanemarivo budući da je broj instrumenata daleko premašivao broj glazbenika na pozornici. No, unatoč tome, odradili su odličan show s vrlo dugačkom setlistom. Mogli smo čuti neke od njihovih hitova, poput Nap és Hold, a tako i obradu Dance of Satyrs benda Daemonia Nymphe. Ovaj puta, na pjesmu Tavaszi Szél, gotovo cijeli bend Ka Gaia An pridružio se pjevaču Balázsu na pozornici. Koncert su završili pjesmom Fúvom az Énekem, koju je pjevačica Lili otpjevala samo uz pratnju flaute, dok je ostatak benda stajao iza nje u zagrljaju.

Setlista Niburta:
1.Bogorodice (intro)
2. Stho Kaszmete
3. Nap és Hold
4. Mashala
5. Forebear’s Dance
6. Dance of Satyrs (Daemonia Nymphe cover)
7. Lydia
8. Awakening
9. Tavaszi Szél (with Ka Gaia An)
10. Ancestry
11. Forgotten path
12. Keselyű
13. Rege
14. Fúvom az Énekem

Ostavite komentar: