brkovi

Inicijativa Nišvila da Niš postane Evropska prestonica kulture

Nišvil džez festival je uputio predlog Skupštini Grada Niša da na prvoj narednoj sednici donese Odluku o kandidaturi Grada Niša za Evropsku prestonicu kulture 2025. godine.

Prethodne inicijative Nišvila 2011. i 2014. koje su se odnosile na predlog kandidature Niša za 2021. godinu nisu naišle na razumevanje tadašnjih gradskih vlasti . U međuvremenu je Novi Sad pobedio u trci za Evropsku prestonicu kulture za 2021. godinu zahvaljujući pre svega znanju i upornosti stručnog tima Exit festivala.

Direktor Nišvila Ivan Blagojević kaže da je procena Nišvila je da je sledeći termin pogodan za kandidaturu Niša ispred Srbije upravo 2025. Godina.

– Procena Nišvila je da je sledeći termin pogodan za kandidaturu Niša kao Evropske prestonice kulture ispred Srbije biti upravo 2025. godina, kada se nadamo da će Srbija dvostruko ispunjavati uslove kandidature – i kao kandidat za članstvo a i kao tada ravnopravna članica EU. Takođe, Nišvil predlaže da kompletnu investicionu komponentu projekta vodi KLER (Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj).

– Dobro osmišljenim projektom moguće je da dobiti status Evropske prestonice kulture i uvećati gradski budžet za kulturu za 100 miliona eura sto bi preporodilo infrastrukturu kulture grada (Muzej, novo pozorište, koncertne dvorane, galerije …) a i obogatilo kulturnu ponudu umetničkim doživljajima tokom svih 365 dana. Takođe, predlog Nišvila je i da se obezbedi podrška gradova juga Srbije (Pirot, Leskovac, Vranje i Kruševac) kao partnera na projektu od čijih je je gradonačelnika Nišvil dobio načelnu saglasnost prilikom pokretanja prethodnih incijativa – zaključuje direktor Nišvila.

Jedan komentar o “Inicijativa Nišvila da Niš postane Evropska prestonica kulture

 • Pera

  Nažalost još jedna jeftina reklamna obmana.
  Naime Novi Sad je još pre 10 godina započeo projekat da postane prestonica kulture
  i 2016 je objavljeno da će 2021 god Novi Sad to i biti,,,
  U periodu od 2020. do 2033, svake treće godine, pored uobičajena dva grada iz zemalja EU, titulu EPK će ponijeti i jedan grad iz zemlje kandidata/potencijalnog kandidata (BiH, Albanija, Srbija, Crna Gora, Makedonija) ili zemlje Evropske slobodne trgovinske zone (Norveška, Lihtenštajn, Island, Švajcarska). Specifično, to su 2021Novi Sad, 2024, 2027, 2030. i 2033. godina. Službeni poziv na koji se prijavljuju gradovi kandidati objavljuje se šest godina prije godine u kojoj se dodjeljuje titula.
  Tako da,,,

  Reply

Ostavite komentar: