Hill i Consecration: Tvrdo psihodelično veče u Božidarcu

Consecration, foto: Danko Strahinić

Klub Božidarac, u sklopu već dugogodišnjeg festivala “Vračar Rocks“, ugostio je sinoć, 17. novembra, bendove Consecration i Hill.

Već od 20 časova se publika polako skupljala i strpljivo ispred ulaza čekala na svoju dozu masnih rifova, teške distorzije i psihodeličnih vokala. Činjenica da je za ovaj događaj pripremljena posebna oprema, u vidu razglasa i osvetljenja, postavila je visoka očekivanja, koja su bila i više nego ispunjena.

Consecration

Kao predgrupa je nastupio stoner sastav Hill. Iako definitivno manje poznat od glavne tačke večeri, ovaj duo je imao priliku da se pokaže pred zavidnim brojem ljudi. Hill kombinuje zvuke psihodeličnog roka, noise-a, doom-a i stoner metala na jedinstven i, s obzirom na reakcije publike, veoma efektivan način. Aleksandar Apostolovski za bas gitarom i sintom, i Darko Marinković za bubnjevima, su pokazali da uprkos tome što se služe manjim brojem instrumenata od prosečnog benda, itekako uspevaju da pošalju jasnu i glasnu poruku publici. Teški i spori rifovi, doboš bogat reverbom, armirani zid zvuka. Ove reči najbolje opisuju dvojac iz Beograda, ali za potpun doživljaj nije dovoljno jednostavno slušati njihove numere. Ovaj nastup se mora doživeti na licu mesta.

Nakon kratke pauze, došao je trenutak koji su svi čekali. Kao i 2016. godine, Danilo Nikodinovski, Ivan Aranđelović, i Matija Dagović, su se još jednom, 17. novembra, popeli na binu, spremni da beogradskoj publici još jednom pokažu svoje umeće. Već uveliko poznata numera “Vertikala” je otvorila nastup.

Consecration

Distorzija je upaljena, pojačala su se zagrevala, kao i publika. Lagana ali tvrda melodija na početku ove numere je bila dovoljna, da se na samom početku ostvari ta čuvena konekcija između ovog benda i publike. Usledila je balada “Tvin Piks” sa predstojećeg albuma Plava laguna, prošarana mekim vokalima i nešto mirnijom atmosferom. Upravo ovim preplitanjem pesama koje odišu te sirovom energijom, te mekim vokalima i smirujućim melodijama, Consecration nežno ali odlučno barata emocijama svakog pojedinca koji se nađe ispred bine.

Repertoar je podjednako obuhvatio poslednji album Grob, kao i pesme sa ranijih albuma. “U Karkosi“, “Cimet“, “Nestajanje“, svaka numera sa svojom posebnom pričom i atmosferom. Međutim, ono što je zajedničko za svaku izvedenu stvar jeste količina energije koju ovaj trio ulaže. “Aligator“, kao jedna od možda najtvrđih pesama ovog benda je, kao i očekivano, i ovaj put bila veoma efektna. Sa već prvim rifom je celokupan Božidarac njihao glavama prateći čuvenu “masnu” melodiju i ritam koji se, poput aligatora, polako prikrada.

Consecration

Nešto depresivniji tonovi numere “Grob” su potom publiku vratili u realnost. Šaputanje Danila Nikodinovskog praćeno laganim razlaganjem akorda savršeno pokazuje krajnosti koje ovaj sastav dotiče, ne samo preko studijskih albuma, već i u sklopu jednog nastupa. Melodije obojene efektima najavile su numeru “Univerzum zna“. Pulsirajući ritam u jednom trenutku smireno dostiže ravnu liniju, držeći celi klub u iščekivanju čuvenog brejka, koji je, kao i svaki drugi to veče, podigao celu publiku na noge.

Trio je zatim napustio binu, ali ne zadugo.Želja za bisom je ispunjena u vidu pesama “Praskozorje” i “Barikade“. Odlična završnica koncerta koji je još jednom pokazao da Consecration ne ostavlja svoju publiku dok ona nije u potpunosti zadovoljena.

Sve u svemu, prava poslastica za sve ljubitelje tvrdog, sporog zvuka. Ostalo nam je samo da čekamo novi album, kao i sledeći nastup.

Ostavite komentar: