brkovi

High5 i “1100 prijatelja” u Tvornici Kulture

High5

Foto: Gabrijela Butigan

Prvi samostalni koncert vodećeg hrvatskog trap sastava High5 prošao je točno onako kako se predviđalo – glasno, tvrdo i najbolje do sada.

High5Priča visoke petorice još je mlada i svježa. Ova skupina prijatelja koja se našla u Zagrebu tek je prošle godine izdala svoj prvi EP “Triestri”, a već danas je u stanju napuniti Veliki Pogon Tvornice Kulture vjernim fanovima. Kako su i sami rekli, počeli su kao grupica od samo pet ljudi, a sada imaju 1100 prijatelja. Unatoč istinitosti svima već dobro poznate sprdnje o prosječnoj dobi slušatelja High5-a, stoji činjenica da su njihovi obožavatelji odani, mnogobrojni i razasuti po čitavoj Hrvatskoj i ostatku regije. Sinoćnji koncert u Tvornici samo je jedan u nizu ovogodišnjih koncerata koji su se već održali ili tek slijede u gradovima kao što su Ljubljana, Osijek, Šibenik, Split, Beograd i Umag.

Sinoćnji koncert počeo je u 23h i to ničim drugim nego hitčinom “FLXM” sa zadnjeg albuma pod nazivom “Schengengang” koji je simbolično izdan 3.3. ove godine. Slijedio je favorit publike i pjesma koja je većini njihovih fanova bila prva stvar koju su čuli, “Iembi crnac”. Ovaj na prvi pogled nejasan naslov prošle je godine privukao pozornost i probudio interes generacije Z koja većinu svog vremena provodi na YouTube-u i društvenim mrežama. Dijeljenjem linkova i masovnim downloadanjem besplatnog EP-a, bend na samom početku svoje karijere je u jako kratkom periodu postao toliko popularan da u zadnjih nekoliko mjeseci nije stao s koncertima, gostovanjima na raznim radio stanicama i davanjem intervjua.

High5Kao što je bilo najavljeno, na koncertu su sudjelovali i drugi kolege iz 33 bande kao Mladi Kizo Manjača na pjesmi “Versace” i Bore Balboa na “FREEGUCCI FREERADE”. Dečki su demonstrirali i svoj interes za politička pitanja u pjesmama “Putin” i “Ivo Sanader” koju su i posvetili ‘ćaći’. Sredinu koncerta obilježilo je oduševljenje omiljenom pjesmom sa zadnjeg albuma za koju je predviđeno i snimanje spota, “Žene gazele” na kojoj je Hilj$on Mandela pokazao svoje pjevačke sposobnosti.

U drugoj polovici koncerta dečki su izveli neke starije stvari kao “Robi Prosinečki” koja je izdana 2013. godine u TR33Z-ovoj (Rade, Hladni i Uncle Denz) produkciji, “Kaj kaje” i “Cheez”. Regularni dio koncerta završen je pjesmom “Doktori”, ali petorka je publiku počastila ne jednim, nego dva bisa. Unatoč trajanju od sat i pol, High5 i njihovi frendovi iz 33 bande čitavo su vrijeme održavali visoko energičnu atmosferu, a publika nije spuštala ruke niti prestajala repati njihove tekstove.

Sve u svemu, nakon više nastupa kao predgrupa, samostalan koncert High5-a definitivno je bio dobar potez i Tvornice i benda s obećavajućim razvojem glazbene karijere. Zato vjerujemo da će u budućnosti biti jako puno prilika za vidjeti ovaj bend uživo, a možda na neki od nastupa dovedu Oreba i udovolje i onom liku koji je nakon koncerta u bunilu isteturao iz Tvornice ponavljajući samo “Ne vjerujem da nisu svirali ‘Sinuse’”.

High5

Ostavite komentar: