Heavy metal večer u Budimpešti uz Steelwing

Zadnji dan siječnja budimpeštanski metalci proveli su uz heavy metal večer u klubu Rocktogon, a dobro su ih zagrijali dečki iz mađarskog Demonlorda, kanadskog Skullfista, te headlineri Steelwing iz Švedske.

Prvi gosti na pozornici, mađarski Demonlord, dolaze iz grada nedaleko od Budimpešte, Győra, gdje su nastali davne 1997. godine. Tako je već i prije nego su izašli na pozornicu bilo očito da imaju veliku grupu obožavatelja. Kako se početak koncerta približavao, tako je i napetost u tom malom, ali punom klubu rasla. Prošle godine bend je izdao svoj četvrti album, koji nastavlja njihov old-school heavy metal stil, ali koji je ujedno i puno žešće od prethodnih albuma. Žestinu s albuma pokazali su i na pozornici, a posebno su se predstavili pjesmama The Bastard’s Song i Payback Time. Pred sam kraj koncerta, na veliko oduševljenje publike, pjevač je upitao publiku: «Koja pjesma sad slijedi?», uslijed čega se klubom zaorilo: «Demonlord!». Tako su ovi domaći dečki i više nego odlično zagrijali publiku za sljedeća dva benda.

Ubrzo nakon što smo imali čast čuti Demonlord, na pozornicu su izašli dečki iz Skullfista za čiju glazbu je najviše karakteristično bilo pjevačevo vrištanje od kojeg se kosa diže. Osim vokala, bend velik naglasak stavlja i na gitare što se vrlo dobro čuje na njihovom studijskom prvijencu Head öf the Pack. Bend je formiran tek 2006. godine, ali u njihovoj glazbi ne nedostaje old-school karakteristika. Čini se kao da su izišli direktno iz power/heavy ere 80-tih godina. No, iako se tek probijaju na metal scenu, sama činjenica da su na ovu turneju došli čak iz Kanade govori puno o njihovoj dosadašnjoj uspješnosti. Cijela publika se zgrnula prema pozornici kako bi pozdravili ove kanadske metalce. Odradili su odličan koncert, s puno energije i dinamike, u čemu ih nije čak spriječila ni premala pozornica.

Zvijezde večeri bili su ipak švedski Steelwing, kojima je ovo prva turneja kao headlinerima. Što je zanimljivo, Steelwing je najmlađi od ova tri benda, time što postoje tek nešto više od dvije godine. Prije samo par godina mogli smo ih vidjeti u našim krajevima kao predgrupu Sabatonu. No, već sada dečki su se upustili u vlastitu turneju, koja, sudeći po mnogobrojnosti fanova koji ih prate, vrlo dobro napreduje. Svoj novi album, Zone of Alienation, najbolje su predstavili pjesmom Full Speed Ahead!, koju je publika odlično prihvatila. Negdje oko sredine koncerta, pjevač Riley je napustio pozornicu za jednu pjesmu koju je najavio rekavši: „Sad ja odlazim, ali They Came From the Skies!“, na što je ostatak benda zapalio publiku ovom instrumentalnom točkom s novog albuma. Ali ipak, pjesma kojoj su tek svi znali svaki riff i svaku riječ bila je na bisu – Roadkill (…Or Be Killed), kojom su Steelwing zatvorili večer. Iako je publika skandirala još barem petnaestak minuta kasnije, bend se, na veliko razočaranje, nije vratio odraditi još jedan bis.

Ostavite komentar: