Grč promoviraju album “Nek’ padaju glave” u zagrebačkoj Močvari

grc
U ponedjeljak, 7. studenoga, u zagrebačkom klubu Močvara koncert će održati riječki bend Grč.

Početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, zadnjeg mirnog desetljeća nakon Drugog svjetskog rata, oslobodio se uspavani rock’n’roll duh na području bivše Jugoslavije. Klinci i klinke, podjednako bijelih i plavih ovratnika, zatvaraju se u drvarnice, šupe i ostale rupe, kidaju sakoe i stavljaju lance oko vrata. Buka, koja je pritom nastala, otpuhala je gomilu zakržljalih i starih Yu rock muzičara u povijest, a ono što je nastalo i danas fascinira kolekcionare, izdavače i teoretičare pop muzike sa svih kontinenata.

Rijeka, Ljubljana, Zagreb, Sarajevo i Beograd bili su među najvažnijim gradovima nove (sub)kulturne promjene i među najzanimljivijim bendovima izrodili su Sexu, Trobecove krušne peći, ranu Bou i Dorian Gray, neponovljivog Šarla akrobatu ili Idole, Laibach, SCH i mnoge druge. Svaki od tih bendova imao je svoju estetiku, vizualni identitet, unikatan zvuk i autentičnu poruku. Grč, riječki bend s početka osamdesetih godina je odmah u svoj intimni darkerski post punk ubacio i politiku i iznutrice i sjekire, funkcionirajući kao odličan pandan death rock ili post punk herojima, kako god ih zvali, od Joy Division do Christian Death. U tami već oplakanog diktatora zasjala je prvo split kazeta s Mrtvim kanalom 1983. godine za slovensku Galeriju Škuc, da bi debut album, objavljen 1987. za FV Založbu, pokazao kako je zaista riječ o bendu koji je u stanju isporučiti remek djela.

Duge i mračne pjesme, njih svega sedam, zaokružile su jedan od najapokaliptičnijih albuma snimljenih u Jugoslaviji, uz nezaobilazni SCH (“During Wartime”, 1989.) ili Satana Panonskog (“Nuklearne olimpijske igre”, 1990.). Srećom, prošle godine je talijanski label FOAD, specijaliziran za deluxe reizdanja starog punka, hardcorea i metala, na vinilu objavio napokon i “Slobodu narodu” na toliko dugo željenoj LP ploči. Ploča je ubrzo nakon izdavanja i rasprodana, što poprilično govori o aktualnosti ovog benda, pa i njihovih starih poruka u današnjem vremenu. Stare poruke su zapravo univerzalne poruke koje vrijede u svakom sistemu, bio on socijalistička bajka za bogatu klasu privilegiranih ili kapitalističko otriježnjenje uz kamate i skupljanje boca po kontejnerima nasuprot dvorcima za zaslužne.

Grč nije prestao kasapiti teleće glave i štrcati krv po svima njima, opominjući i moleći da se dozovemo pameti. Njihov bijes je tu da nas izliječi i uzdigne nas iznad demagogije i prosječnosti sumorne svakodnevnice. Devedesetih i nultih bend je pretrpio mnoge promjene, ali i napravio nove materijale od kojih je najnoviji album “Nek’ padaju glave” upravo ono što će promovirati u Močvari. Hračak na kraju aktualnog singla “Ministar” veoma je jasna poruka svima koji su u mogućnosti utjecati na slobodu svih nas na bilo koji način, ne samo politički ili kulturni.

Upad je 40 kuna, a početak je najavljen za 22 sata.

Ostavite komentar: