Flying Lotus

You’re Dead!

Izdava?: Warp Records, 6.10.2014.

Producent: Flying Lotus

?anr: Experimental, electronic, hip hop, jazz fusion

Trajanje: 38:15

4.3/5

Ocena

Stiven Elison, poznatiji pod pseudonimom Lotus Flower, je u poslednjih nekoliko godina zasigurno jedan od vodećih izvođača na elektronskoj muzičkoj sceni. Poznat je po tome što se ne ograničava na uobičajenu upotrebu sintisajzera i ritam mašine, već ih dopunjava očiglednim uticajima džez (na ovo verovatno ima uticaj činjenica da je potomak čuvene džez pijanistkinje Elis Koltrejn) i hip hop muzike, tako da ostvaruje jedan širok, psihodeličan zvučni spektar.

Zasigurno najpoznatije izdanje Flying Lotusa, kojim je i napravio “proboj” na elektronsku scenu, jeste “Cosmogramma” iz 2010. godine, izdat za čuvenu izdavačku kuću Warp Records sa kojom i dalje sarađuje. Od te tačke pa nadalje, neprekidno širi svoju bazu fanova i nastavlja da je uverava prvo mračnijim i težim “Until The Quiet Comes”, a sada i svojim novim ostvarenjem “You’re Dead!”

“You’re Dead!” je slično osmišljen kao i njegovi prethodnici: dvadesetak pesama koje su većinom vrlo kratkog trajanja i na kojima gostuju različiti muzičari (na ovom čak Flying Lotus gostuje sam sebi na albumu kao Captain Murphy). Međutim, osnovna razlika kod ovog ostvarenja je što ono više poseduje formu kolaža sačinjenog od raznovrsnih ideja i skica dok, na primer, na “Cosmogramma” imamo više “konkretnih pesama”. I te skice nisu razbacane; one neretko zvuče haotično, ali su linearno raspoređene i nekako se prelivaju iz jedne u drugu. Samim tim album poseduje poseban, efektan tok – taman kad se jedna kratkotrajna, ali obimna grupacija ideja završi, druga otpočinje svoje delovanje. Na taj način, album ni u jednom trenutku ne posustaje i stalno drži slušaočevu pažnju. U stvari, pažljiv slušalac ni nema izbora, sem da prati njegovo zbivanje.

Ovo je možda “najšareniji” album Flying Lotusa. Baš poput njegovog omota, jako je živopisan i ima određen psihodeličan element. Ostvarenje na kome se najjače osećaju ti džez uticaji, upotrebom atonalnih i kompleksnih harmonija i improvizovanih (a vrlo moguće i precizno osmišljenih) izliva saksofona, basa i bubnjeva odsviranih metlicama, pa čak i distorziranih gitarskih melodija i solaža. Pesme među sobom se dosta razlikuju, što po aranžmanskim rešenjima, što po odabiru zvukova efekata i instrumenata, ali u funkciji albuma, dopunjuju se i nadograđuju. Sve one poseduju izvesnu sličnost koja je, makar bila i minimalna, dovoljna da ih objedini.

Album otvara ’’Theme“ svojom ogromnom, širokom orkestracijom. Ona se obrušava i kreće šizofrena sekcija puna disharmoničnih sklopova. U, manje više, istom maniru, uz pojedine dinamičke oscilacije, nastavlja svoje delovanje kroz narednih nekoliko pesama (’’Tesla’’, ’’Cold Dead’’, ’’Fkn Dead’’) da bi taj niz prekinula igra klavira i raznovrsnih perkusija. To je početak ’’Never Catch Me“ kojoj je Kendrick Lamar umnogo doprineo svojim karakterističnim vokalima, odnosno repovanjem i fenomenalnim refrenom. Ovaj jasan, konkretan tok vodi do jednog vrlo nepredvidivog i prelepog završetka pesme, mokrim sintovima i bas bubnjem koji, neobično, ispada iz tempa koji je do malopre držao. Album zatim odlazi u jednom potpuno drugom smeru, zahvatajući jedan mirniji korak. U tom hodu dobijamo, ili vrlo smirene i prijatne segmente (’’Coronus, The Terminator“, ’’Siren Song’’, ’’Turtles’’) ili minimalistične i čudnjikave kompozicije – ’’Ready Err Not“ za koju je čuveni David Firth uradio jednu poremećenu animaciju kakva njemu dolikuje, ’’Eyes Above“ koja iznese jednu odličnu melodiju trajanja čitavih 7 sekunde, dok je njen ostatak jedna svojevrsna bitka perkusija i tihih akorda i ’’Descent Into Madness’’ koja pomalo podseća na outro pesme ’’Arkestry’’ sa Cosmogramme. Za kraj su ostavljene najmelanholičnije pesme, ’’Obligatory Cadece’’, ’’Your Potential//The Beyond“ i ’’The Protest’’, koje sadrže prelepe melodije i različite ambijentalne zvučne efekte. I mada ovaj zaključak nije nešto naročito teatralan i ’’bitan’’, odlično nastavlja priču koje su prethodne pesme ostvarile i stavlja tačku na ovaj zabavan album.

U suštini, Elison je napravio još jedno odlično ostvarenje koje se u neku ruku osvrće i na prošlost, ali donosi primetne novine i inovacije. Iako je “You’re Dead!” njegov već peti studijski album, uspeo je da privuče još dosta novih fanova koji nisu imali prilike da se upoznaju sa radom ovog modernog genijalca ili im njegovi raniji radovi nisu doneli toliko zadovoljstva. Bilo bi lepo, kada bi svojim sledećim albumom uspeo da napravi malo veći iskorak što se tiče formacije, strukture i zvuka albuma. Svoj prepoznatljiv stil je opravdao i izneo koliko je to bilo moguće. Sigurno je sposoban da i nekim drugačijim zvukom i dalje ostane prepoznatljiv.

Spisak pesama:
1. “Theme”
2. “Tesla”
3. “Cold Dead”
4. “Fkn Dead”
5. “Never Catch Me”
6. “Dead Man’s Tetris”
7. “Turkey Dog Coma”
8. “Stirring”
9. “Coronus, the Terminator”
10 “Siren Song”
11. “Turtles”
12. “Ready err Not”
13. “Eyes Above”
14. “Moment of Hesitation”
15. “Descent Into Madness”
16. “The Boys Who Died in Their Sleep”
17. “Obligatory Cadence”
18. “Your Potential//The Beyond”
19. “The Protest”

Ostavite komentar: