brkovi

Eyot probudio Niš

Eyot

Foto: Marija Veljković

Koncert koji je bend Eyot održao pred svojim sugrađanima svakako je jedan od onih koji će ostati ubeležen u istoriji niške muzike. Teško je rečima dočarati čak i mali deo onoga što se moglo čuti i videti sinoć u Narodnom pozorištu. Naročito je teško ne preterivati sa upotrebom superlativa.

Koncert je počeo u 20 časova kako je prvobitno i najavljeno. Ono što je za pohvalu je dolazak publike na vreme, ako se uzme u obzir činjenica da su Nišlije navikle na barem 45 minuta zakašnjenja. Sve je krenulo u zamračenoj atmosferi, laganim uvodom i sa prigušenim svetlima. Videlo se od starta da je u ovaj koncert uloženo mnogo rada i truda. Svaki delić je bio isplaniran do kraja.

Eyot 01Iz pesme u pesmu energija koju je bend slao sa pozornice bila je sve jača, a muzika sve prodornija. Dosta novih te samim tim i nepoznatih pesama, po svemu sudeći sa predstojećeg albuma, bilo je uvršteno u repertoar.  Ako je suditi po onome što se moglo čuti na koncertu, očekuje nas još jedan fenomenalan i raznovrstan album, opet drugačiji od prethodnih. Nema prevelikih odstupanja, i dalje je tu nestvarno odsviran klavir od strane Dejana Ilijića, prodorne bas linije, atmosferične gitare i izlomljeni ritomovi na bubnjevima, ali sve to je uvek upakovano na neki nov i drugačiji način. Naravno nisu izostale ni dobro poznate pesme sa albuma “Horizon” i “Drifters”.

Tokom celog nastupa na velikom video bimu iza benda išla je projekcija izlaska sunca iza brda, što je lepo smišljen koncept ako se uzme u obzir naziv koncerta (“Buđenje”). Za finale koncerta ostavljene su možda i najpoznatija “Horizon” koju je lepo obeležilo rađanje sunca na horizontu, zatim “Drifters”, kao i “She Is Dreaming Of A Better Day”.

Eyot 02Nakon zavšenog regularnog dela, niška publika je gromoglasnim aplauzom dozvala bend još jednom na binu. Za bis je ostavljena pesma koja na prvo slušanje ne liči na ono što je Eyot do sada radio. Moglo bi se najjednostavnije reći da je u pitanju gitarska pesma. Ovom numerom su još jednom pokazali da im ništa nije strano i da uvek možemo očekivati nešto novo od njih. Posle koncerta moglo se zaključiti da je Eyot u svakom pogledu probudio svoje sugrađane. Postavljeni su standardi koje ovaj grad nije ni zamišljao. Subjektivno je reći da je Eyot najbolji bend i da je ovo bio najbolji koncert ikada održan, ali bez ikakve sumnje ovaj koncert jeste bio najbolji koji je Niš do sada video i bez ikakve sumnje oni jesu bend koji zavređuje barem poštovanje ako ne i mnogo više od toga.

 GALERIJA FOTOGRAFIJA

Ostavite komentar: