brkovi

EXIT ’11: Bad Religion – Punk retrospektiva

Bad Religion“Večeras vam dajemo semplove cele naše karijere”, rekao je Mister Bret tokom koncerta na EXIT festivalu. I stvarno je tako i bilo, kultni američki pankeri Bad Religion napravili su pravo putovanje kroz svoj opus počev od pesama sa debitantskog “How could hell be any worse”, pa sve do prošlogodišnjeg “The Dissent of Man”.

Pank rokeri postoje više od 30 godina i iza sebe imaju 15 studijskih albuma, a ovo im je prvo gostovanje u Srbiji. Nastup je počeo tačno u 20 časova kada su na glavnoj bini žestoko odzvonili prvi rifovi pesme “The Ressist Stance”. Publika je momentalno počela sa skakanjem i šutkama. Sledeća je bila “Social Suicide”, a onda jedan od njihovih najpoznatijih hitova “21st Century (Digital Boy) tokom koje su posetioci festivala neprestano pevali. “Odlično je biti ovde. Prvi put u Srbiji”, izjavio je pevač Greg Grafin. “Napisali smo pesmu o našem gradu”, reči su kojima je najavljena numera “LA Is Burning”. To je bila jedna od pesama u čijim je stihovima pevač pominjao Srbiju. Usledile su “Wrong Way Kids”, “Punk Rock Song”, “Atomic Garden”, “Before You Die” i “Recipe For Hate”.

“Lepo mesto, nikada se nisam osećao bezbednije na bini. Romantično je, voleo bih da imam ljubavnicu”, pričao je Grafin a potom se šalio na račun svojih godina i koketirao sa kamerom koja je snimala njihov koncert. Odsviralu su “The Devil In Stiches”, “Come Join Us” i “New Dark Ages” nakon koje su članovi po prvi put zastali da dođu do daha, što je pokazatelj da pank ne zna za godine, jer 12 pesama nije bilo pauze u sviranju.

Zašlo je sunce, što je Grafin odmah prokomentarisao: “Sada vas sve vidim, više mi ne smeta sunce”. To je bio trenutak kada je energija na koncertu podignuta na potpuno nov nivo, šutke su postale masovnije, pevanje je bilo glasnije, ljude su prenosili na rukama, i sve to kao pratnja pesmama “Generator”, “Cyanide”, “Let Them Eat War” i “No control. Upečatljiva bas deonica i melodičan gitarski uvod koji se pretapa u pravu pank gitaru najavili su “Fuck Armagedon…This is Hell”.

Nije bilo pravog bisa, već se pevač šalio i zahtevao da se na sekundu ugase reflektori na bini, kako bi zbog tesne satnice, makar stvorili iluziju pravod bisa. Za kraj su ostavljene pesme “American Jesus”, “Infected” i “Sorrow”. Sve u svemu, sjajan koncert za prvo veče festivala i potpuno opravdana reputacija jednog od najboljih pank bendova.

Foto: Nemanja Đorđević

Setlista:

 1. The Resist Stance
 2. Social Suicide
 3. 21st century (digital boy)
 4. LA is burning
 5. Wrong way kids
 6. Punk rock song
 7. Atomic garden
 8. Before you die
 9. Recipe for hate
 10. The devil in stiches
 11. Come join us
 12. New dark ages
 13. Generator
 14. Cyanide
 15. Let them eat war
 16. No control
 17. Along the way
 18. Fuck armagedon…this is hell
 19. American Jesus
 20. Infected
 21. Sorrow

Ostavite komentar: