Evociranje kolektivnih sećanja: Tav Falco’s Panther Burns u Beogradu

Tav Falco's Panther Burns

Tav Falco’s Panther Burns / foto: Nemanja Đorđević

Sinoć je u beogradskom Domu omladine sastav Tav Falco’s Panther Burns održao poslednji koncert u ovom gradu. Kao predgrupa nastupio je domaći bend VIS Limunada.

VIS Limunada

VIS Limunada

VIS Limunada su kao predgrupa bili pravi izbor. Šlageri, italijanske pesme, šarm, koketerija, dolce vita fazon, sa primesama r’n’r zvuka, obrade pesama, među kojima je i Guarda che luna, koju je i Tav Falko često imao na repertoaru, povezali su Beograd sa Rimom, Memfisom i ostatkom sveta. Time su postavili dobar osnov za nastup zvezda večeri.

Opisivati sinoćnji koncert Tav Falco’s Panther Burns nije baš najzahvalnija stvar, jer se radi o događaju koji se doživljava više na intuitivnom nego na intelektualnom planu. Ovaj drugi bi od slušaoca/gledaoca zahtevao čitave biblioteke pročitanih manifesta i istorija raznih umetničkih pokreta.

Tav Falco's Panther Burns

Tav Falco’s Panther Burns

Na binu su prvo izašli Panther Burns i nakon manjih tehničkih problema zagrejali publiku jednim orijentalnim instrumentalnim uvodom na bubnju i basu. Panther Burns stvaraju “roze buku” (pink noise), onu vrstu šuma za koji stručnjaci kažu da smo ga slušali dok smo boravili u majčinoj utrobi, ali koji možemo čuti i u otkucajima srca i padanju kiše. Kada se takvom, primalnom bukom začine pesme koje čak i na prvo slušanje deluju kao da ih oduvek znate, kolektivna sećanja i iskustva od pećinskog čoveka naovamo počnu da naviru. Zbog toga je publika krenula da se giba u plesnom ritmu već na prve taktove rokabili himne Funnel of Love, kojom je ovaj koncert započeo.

Tav Falko, elegantan kao vampir, uprkos godinama, izuzetno vlada scenom. Elementi kabarea, magijskih rituala, treš estetika, elegancija i agilnost sa kojima izvodi tango pokrete, kao i jak erotski naboj, dovode i publiku i izvođače do onoga što on navodi kao osnovnu ideju svoga benda: “Misija Panther Burnsa je da uzburkaju mračne vode podsvesnog”. Takođe je, najavljujući pesmu Where Rio De Rosa Flows, istakao značaj mita za muziku koju sviraju.

Tav Falco's Panther BurnsVrhunac koncerta se dogodio za vreme izvođenja numera Lady From Shanghai, Bangkok i Gentleman in Black. Tokom prve je Falko “zaplesao” na ivici bine sa damom iz prvog reda, središnja je bila izuzetno podsećanje na muziku njegovog prerano preminulog ortaka Aleksa Čiltona, dok je tokom skoro pa desetominutnog izvođenja numere Gentleman in Black legao na pod i svirao skoro ušavši u publiku. Time je još jednom pokazao zbog čega su se Panther Burns našli među predvodnicima obnove garažnog zvuka početkom osamdesetih godina. Jedino u njihovoj muzici spoj tanga, bluza i panka deluje sasvim prirodno, kao da je oduvek tako i trebalo da bude.

Kada je koncert, nakon skoro dva sata žestoke svirke, završen numerama Mala Femina i Whistle Blower, na koju je Tav publici skrenuo naročitu pažnju, ostala je neverica pred činjenicom da je ovo poslednji put da je domaća publika imala priliku da vidi ovaj bend uživo, kao i pred tim da se Falko, zbog godina, sve više okreće fotografiji i pisanju knjiga, namesto sviranju. Ono što je sigurno je da su svi pristutni sinoć prisustvovali žestokom i bespoštednom rokenrol događaju.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Tav Falco's Panther Burns

Ostavite komentar: