brkovi

Ekskluzivni stream novog albuma Xaxaxa

xaxaxa

Makedonski bend Xaxaxa objavio je novi studijski album “Sami maži i ženi“, koji se ekskluzivno za područje Srbije može preslušati preko stranica Balkanrock portala.

Xaxaxa više nije potrebno posebno predstavljati. U samo nekoliko godina su, iz onog što se uobičajeno nazivalo side-projektom popularne Bernays Propagande, izrasli u pravi, samostalni bend, naširoko prepoznat kao jedno od glavnih imena punk-rocka jugoistočne Europe. S friško izdanim trećim albumom i novim članom benda, Xaxaxa se spremaju za nove pobjede na još jednoj europskoj turneji, no o tome ćemo nešto kasnije.

sami-mazi-i-zeniXaxaxa dolazi iz Skopja, Makedonije, i oduševljava jedinstvenom retro punk-rock mješavinom zvukova velikana osamdesetih poput Hüsker Dü, Dag Nasty i Rites of Spring. Njihova dva prethodna albuma (“Tango revolucioner” iz 2011 i “Siromašni i bogati” iz 2012, oba izdana za Moonlee Records u suradnji s nekolicinom drugih etiketa) donijela su brze pjesme s direktnim, društveno i politički angažiranim tekstovima, pjevanim na njihovom materinjem jeziku. Uz općenito optimističan i veseli prizvuk, ovi su albumi dobro odjeknuli međunarodnom scenom.

Vratimo se u 2014., i pred sobom imamo novo izdanje iz radionice Vaska Atanasoskog, Nenada Trifunovskog i Džana Kuča, kojima se pridružio novi gitarist, Deni Krstev iz melodičnog punk-rock benda Fonija. “Sami maži i ženi” donosi 8 novih pjesama i zvuči drugačije nego ranije, i to u najboljem smislu.

Xaxaxa su zadržali svoj unikatni zvuk, ali su ga usmjerili prema nešto izraženijim indie-rock utjecajima. Pjesme su donekle sporije, svakako melankoličnije i ponešto melodičnije nego ranije. Ali ono što zaista čini ovaj album drugačijim od prethodnih, je način na koji su Vaskovi vokali postavljeni u cjelokupnu zvučnu sliku, što albumu daje izraziti osjećaj atmosferičnosti i prozračnosti koji se odlično nadopunjava sa suptilnim melodijskim promjenama instrumentalne podloge. Uparen s povremenim isječcima iz starog makedonskog filma “Najdolgot pat” (1976) i komentarima nogometne utakmice s kraja 80-ih (oboje u službi nadopune tekstova pjesama), album zvuči vrlo interesanto i izlazi iz uobičajenih odrednica ovog žanra.

Novi album Xaxaxa bit će izdan 8. rujna, baš kao i prethodni prije dvije godine, što nije slučajnost, jer se taj datum u Makedoniji slavi kao Dan neovisnosti. 12” vinil izdaju Moonlee Records i Pruegelprinz Records, dok će CD verzija, zajedno s besplatnim downloadom, biti dostupna samo preko Moonlee Records. CD također sadrži i dvije bonus pjesme, izvorno izdane nešto ranije ove godine na split 10” ploči s engleskim bendom Plaids.

Glazbu je snimio Ivica Jankulovski u MarryPHAT Studiju u Skopju, a vokale je u Fonija Studiju u Gjorču snimio Deni Krstev. Kao i prethodna dva albuma, i ovog je miksao i masterirao Nenad Trifunovski, tijekom lipnja i srpnja 2014. Za dizajn omota pobrinuli su se Xaxaxa i Fitz aka Feetz.

Uspješno izbjegavši zamku da se, poput mnogih drugih bendova, beskonačno ponavljaju i snimaju glazbu kakva se od njih očekuje, Xaxaxa definitivno zaslužuju posebnu pažnju, danas čak i više nego ranije, pa nabavkom primjerka albuma “Sami maži i ženi” nitko ne bi trebao ostati razočaran. A ako vas interesira kako to sve zvuči uživo, imat ćete ih priliku i vidjeti na pozornicama diljem Europe u rujnu i listopadu. Vidimo se!

Ostavite komentar: