brkovi

Dža ili Bu u Feedbacku: Vremeplov oPstanka

Dža ili Bu, foto: Ivan Dinić

U prepunom niškom klubu Feedback sinoć je održan dugo najavljivani koncert popularnog punk rock benda Dža ili Bu povodom promocije novog albuma Sedma sila i proslave 30 godina postojanja.

Nakon zabranjivanja koncerta ovog benda u Užicu (koji je ipak održan ali na drugoj lokaciji), publika je smatrala prisustvo policije neminovnim, ali, na sreću svih tu prisutnih, koncert nije prekinut. Trajao je relativno kratko i delovalo je kao da je jedino vreme rada kluba ograničavajući faktor. Bez ikakvog zagrevanja, bend je otvorio nastup pesmom “Kao da ničeg nije ni bilo” sa istoimenog albuma iz 1998. godine. To, da ničeg nije ni bilo, niti da se bilo šta danas promenilo još od 1995. godine, frontment benda, Nebojša Simeunović (zvani Sabljar), prikazao je u pesmi “Glumac”.

Kako je dvosatni tridesetogodišnji vremeplov tekao, tako je publika sve jače i intenzivnije reagovala. Nakon “Rizika”, Sabljar je napravio kratku pauzu u izvođenju, nazdravio i, u to ime, nastavio sa “Beskrajnim padom”. Publika je na gotovs dočekala ovu pesmu, i, može se slobodno reći da je, pored pesme “Diktatore” (koja je bila sporna što se tiče koncerta u Užicu), imala najveći prijem kod ljudi.

Nakon “Živeo Staljin” iz 1991. godine, usledila je promena ritma i oštar uvod bubnjeva u “Odiseju” (Leo Martin). Publika je sada već malo proređena ali i dalje jaka i spremna za dalje. Kao šlag na tortu, negde u sredini nastupa, došla je pesma “Ustani i kreni”, koja je označila poslednju deonicu vremeplova oPstanka. Dža ili Bu, sada već vidno umorni, polako su krenuli da zatvaraju nastup pesmama “Pomozi mi” (Dža ili Bu je ovu pesmu snimio zajedno sa Zoranom Marinkovićem (Bjesovi)) i “VIP”.

U toku bisa, Sabljar je morao napraviti pauzu zbog lekova, što je publici dalo malo vremena da odmori i da se spremi za isti. Za bis su se mogle čuti pesme poput “Večnih lovišta” i “Raskršća” a na prethodni zahtev publike i “Zanimljiva geografija”, kojom je završen nastup ovog benda malo posle 1 izjutra.

Večeras se Dža ili Bu seli za Požarevac, gde će nastupiti u lokalnom KB klubu (zajedno sa bendom Crveni Karton).

GALERIJA FOTOGRAFIJA

3 komentara o “Dža ili Bu u Feedbacku: Vremeplov oPstanka

 • Dragisa

  Ovaj što je pisao ovaj članak nek popije lekić!
  Fenomenalan koncert…klub rasprodat…Nišlije najbolja publika !

  Reply
 • Johnny

  Otvorili su sa “Drug Tito se krije u pecini”. Nisu svirali “Kao da niceg…”. Pozdrav (BEST rules :))

  Reply
 • VIP

  Prva pesma — Drug Tito se krije u pećini.
  „Odiseja“ je proredila prve redove nevidjenom šutkom koju bend nije video u poslednje vreme.
  Bis je bio posle Večnih Lovišta, a bend je neumorno kidao malo više od dva sata odsvirajući 28 pesama dok nisu ostali bez žice na basu.
  Sabljar ne pije lekove, već rakiju!
  Hvala

  Reply

Ostavite komentar: