Dvostruka “Hipster” zajebancija Mikija Solusa u Srbiji

Foto: Arhiva (Nemanja Đorđević sa EXIT 14)

Foto: Arhiva (Nemanja Đorđević sa EXIT 14)

Hvartski muzičar Miki Solus prethodne dve večeri posetio je Srbiju, te nastupio u Beograd i Novom Sadu. Umesto zasebnih izveštaja, u jednom tekstu pročitajte utiske sa obe večeri.

Bolesni tekstovi sa super mjuzom bili su očigledno i više nego dovoljni da Beograđani popune prostor ispred bine KC Grada, kako bi pružili podršku sinoćnjem nastupu zagrebačkih muzičara predvođenih Mikijem Solusom.

Preciznije, klub je bio dupke pun kada je ekipa, koju su pored narečenog mladog kantautora činili Frane Visković na akustičnom basu i Andrej Tačigin na cajonu, oko 22 časa stupila na pozornicu.

Miki je pored starih pesama, svirao i nove stvari, pa je tako u prijatnoj atmosferi publika uživala uz kompozicije sa posljednjeg EP izdanja, kao što su ”Pun kufer” i ”Wu-Tang”. Jednako raspoloženo, okupljeni su dočekali i stvari sa prethodnih albuma, a između ostalih čule su se i ”Smrt je romantična”, kao i ”Bijela čokolada”, a Miki & Co. su odsvirali i svježe sastavljenu numeru ”Hipster”.

Ovaj specifični žanr, koji bi se mogao okarakterisati kao akustični rep sa primesama brzih jazz/punk elemenata, oko devedeset minuta je držao na nogama stotinjak ljudi, koji su došli da čuju “Jacka Whitea za klavirom”, kako nam se jednom prilikom Solus predstavio.

Pola sata pre ponoći, Miki Solus je odlučio da je dosta, te je zatvorio koncert ponovivši favorit publike, pesmu ”Hipster”.

Publika u KC Gradu je, kao što se i moglo naslutiti, nakon ovogodišnjeg odličnog nastupa Solusa na EXIT-u, provela nezaboravno veče uz ovaj osvežavajući zagrebački trio, što nije mala stvar, jer kako sam Miki jednom reče: “Slučajno sam počeo repati, iz zajebancije”. A, ako je suditi po tome, a posebno po reakciji publike, ovaj nastup u Beogradu je bio dobra, dobra zajebancija.

Pisala: Kristina Belomarković

Foto: Arhiva (Nemanja Đorđević sa EXIT 14)

Foto: Arhiva (Nemanja Đorđević sa EXIT 14)

Tri momka iz Hrvatske sinoć su pokazala Novom Sadu šta je “muzika jebene kvalitete” u pivnici Crni Bik, pred publikom koja je popunila ceo prostor, tako da je veći deo okupljenih svirku ispratio na nogama.

Zagrevanje je počelo oko 21 čas džemovanjem novosadskih muzičara, da bi Miki nastavio dva sata kasnije. Andrej Tačigin na cajonu, Frane Visković na akustičnom basu i Miki za klavijaturama sviraju tako da teraju na ples, a u isto vreme morate biti dobro skoncentrisani da na bi propustili neki deo bujice reči, koja tu i tamo izazove glasan smeh u publici.

Tekstovi koji su “ozbiljna zajebancija”, od jednog od uspešnijih pokušaja definisanja hipstera, kroz istoimenu pesmu za koju je nedavno izašao i spot, do veličanja Britney Spears preko starog hita “Mrtav je Johnny”, svi su duhoviti i neposredni, a na repertoaru koji se u roku od godinu dana izmenio skoro za pedeset posto. To i jeste veliki kvalitet ovog benda. Hiperprodukcija novih pesama i često menjanje i prilagođavanje starih uz originalnost koju poseduju, te kombinacija instrumenata zajedno sa Mikijevim repovanjem – skoro pa je žanr za sebe.

Nastup su počeli sa “Žutim vlakovima” i “Mrtvom kravom”, pesmama sa prvog albuma, i nastavili sa čak četiri nove pesme, koje se za sada nisu našle ni na jednom zvaničnom izdanju. “Bojim se muzičkih kritičara”, “Robi Prosinečki”, “Wu-tang” i “Pun kufer”.

Pesme koje se nalaze na novom EP-ju, koji je izašao u maju ove godine, takođe su našle svoje mesto na sinoćnom repertoaru. “Bijela čokolada” i megahit “Mrtav je Johnny”, numera koja im je u početku donela najviše pažnje, označila je i kraj nastupa, ali oduševljena publika im nije dala da tako brzo završe, te je druženje potrajalo još dve pesme, i to “1000 radijatora” i “Britney”, još jedna nova kompozicija, koja je za kraj nasmejala sve prisutne, od kojih su mnogi verovatno prvi put slušali Mikija Solusa uživo, ali ga vrlo verovatno neće propustiti sledeći put, kada im se ukaže prilika da ga slušaju.

Pisala: Ines Ezgeta

Ostavite komentar: