Depeche Mode

Sounds of Universe

Izdavač: Mute, EMI, Capitol, Virgin, 21.4.2009.

Producent: Ben Hillier

Žanr: Synth pop, electro pop

Trajanje: 60:48

3.0/5

Ocena

Veterani elektronske muzike i sintpopa Depeche Mode na “Tuborg Green“ fest dolaze sa 13 novih pesama objavljenih pod zajedničkim imenom “Sounds of Universe“.

28 godina snimanja, probijanja i konstantne tehničke evolucije na tržištu elektronskog pop roka nisu bitni kada je reč o ovom 12. studijskom albumu benda. Članovi benda ne samo da su odlučili da na ovom izdanju ne odu korak napred u muzičkoj inovaciji već su napravili veliki skok nazad u osamdesete.

Želja da album, koji nosi futurističko ime kakvo je „zvuci univerzuma“, bude sniman na opremi staroj 20 i kusur godina potpuno je nebulozno. Da je trebalo snimati muziku za naučno-fantastične filmove poput „Odiseja u svemiru“ i „Zvezdane staze“ ovaj album Depeche Mode-a bi itekako poslužio svrsi. Ovako je ne samo zastareo već prevaziđen.

Prva pesma na disku je “In Chains“ sa odličnom idejom da počne bučnim, prodornim i neprijatnim zvucima koji se posle celog minuta bombardovanja slušnog aparata stišavaju tako da kada Dejv Gahan zapeva njegov glas zvuči duplo lepši i prijatniji. “Wrong“ je prvi objavljeni singl koji neopisivo naporno zvuči. Značajno prijatnija za uvo je tek pesma “Peace“ koja će 15. juna biti objavljena kao drugi singl sa albuma. Prvu pesmu za koju mogu reći da opušta je tek predzadnja “Jezebel“ koju peva gitarista Martin Gor i to u klasičnom Dejvid Bouvi stilu. Inače, Gor je i na ovom albumu bio glavni tekstopisac. Ovo neprijatno putovanje kroz vreme završava se numerom „Corrupt“.

Posle sat vremena opterećivanja mog čula sluha ostaje mi samo da se duboko nadam da svemir ne zvuči ovako.

Spisak pesama:

1. “In Chains” – 6:53
2. “Hole to Feed” – 3:59
3. “Wrong” – 3:13
4. “Fragile Tension” – 4:09
5. “Little Soul” – 3:31
6. “In Sympathy” – 4:54
7. “Peace” – 4:29
8. “Come Back” – 5:15
9. “Spacewalker” – 1:53
10. “Perfect” – 4:33
11. “Miles Away/The Truth Is” – 4:14
12. “Jezebel” – 4:41
13. “Corrupt” – 5:04

Ostavite komentar: