Death rifologija Entombeda i Gravea u Domu omladine

Grave

Grave; foto: Nemanja Đorđević

Koji je bolji lek za glavobolju i malaksalost od večerašnjeg ujedinjenja triju death metal snaga sa područja Švedske, Implode, Grave i Entombed A.D. Da, lek. Iz nekog razloga se činilo kao da će se nastup održati u “Amerikani” Doma omladine, ali se trio ipak našao u maloj sali, što se zapravo pokazalo kao dobar potez.

Uvek je lepo videti pristojnu posetu i svakako da su bendovi imali dobru podršku posetilaca, premda nije bilo možda toliko nekontrolisane energije, šutki i sličnih olimpijskih disciplina. Koncert je prikazao dovoljno dobar odziv i onog trenutka kada su se mogli videti i fanovi koji dolaze sa teritorija dosta udaljenijih od Beograda. U tom smislu, veliki plus za atmosferu.

Implode

Pošto su se tri sastava našla u lineupu, nije trebalo predugo čekati do prvih soničnih napada sa bine. Nešto pre 21 čas oglasio se najmlađi od sve dece, Implode. Bez imalo preterivanja, kakvo ime benda, takav i zvuk. Apsurdno brutalan zvuk kvinteta, melodične gitarske deonice prožete sa grolovanjem koji u određenim momentima podseća na neke od novijih radova Lamb of Goda. Posebno treba naglasiti bubnjara Henrika Axelssona koji je prikazao hiruršku preciznost, brutalan gruv i intezitet koji vas ne ostavlja na miru već vas vezuje konopcem za kamion da bi se potom survao niz liticu. Prosto je gre’ota što publika nije bila više zainteresovana za ovaj bend, s obzirom da je poseta unutar sale u tim trenucima delovala dosta “mršavo”. Priča između pesama nije bila previše razumljiva (imam utisak da je čitava večerašnja svirka imala slabiju komunikaciju sa publikom između pesama, ali su pesme dovoljno govorile da se može preći preko toga). Pored agresivnog elementa, bend se dobro snalazi i sa atmosferičnom stranom koja vraća u neka “Sacrament” vremena. Možda nije toliko originalan pristup, ali deluju vrlo ubedljivo na sceni i preporučio bih da se makar pokuša sa nekim od njihovih izdanja par puta.

Grave

Sa Graveom smo već jednom imali prilike da se sastanemo i to tokom ovogodišnjeg Metaldays festivala u Sloveniji. Uz dužno poštovanje prema fanovima, kao i samom bendu, ali ovaj sastav deluje i dalje monotono i zastarelo. Jednostavno je stvar ukusa. Ola Lindgren i ostatak benda su odsvirali set u sličnom maniru kao i letos, i sve to deluje “ok” ali niti jedna od karaktersitika, sa eventualnim izuzetkom povremenih thrash metal gitarskih momenata, ne deluje zanimljivo i čini da vam pesme samo prolaze i prolaze… i eto. S druge strane, Grave je u potpunosti ispunio salu i prve redove su naselila mnogobrojna headbangovanja, mada nešto i nije bilo previše ludovanja koliko se činilo. Sve u svemu, verujem da su fanovi benda dobili zadovoljavajući set ali za mene je Grave prošao “pravolinijski”.

Entombed

Entombed (A.D.) je možda blagi manjak entuzijazma za šutke na Graveu uspeo da kompenzuje. Bend na koncertu promoviše novi album “Back to Front” tako da je bilo moguće čuti unutar seta i potpuno nov materijal (“Kill to Live” i “Second to None”). Iako je reč o bendu iste generacije kao i Grave, materijal je mnogo slušljiviji i nekako “topliji” tako da se nije osećao zamor. U velikoj meri su pomogli i povremeni atmosferični elementi sa gitarama, kao i poneki sempl koji se provukao tu i tamo u setu. Da se ne bi previše navikavali na “sladunjave” note novijeg materijala, bend je odgrmeo i par starih pesama poput “Revel in Flesh”, “Abnormally Deceased” i “Serpent Speech”). Opet, svakako da se ukusi ponovo pomalo razilaze sa ovakvim zvukom, ali publika definitivno nije imala problema sa tim. Vrištanje, skakanje, ruke u vazduhu, sve je bilo tu i devedesetominutni set nije prošao bez velike i gromoglasne podrške.

Ponovio bih da je jako prijatno videti zainteresovanu publiku, onu koja je, nažalost, malo teže zainteresovana da dođe i podrži na istom nivou nešto i od domaće scene (čast izuzecima) i svakako da se očekuju dalji datumi mnogobrojnih raznolikih zvukova gde ćemo moći da iskusimo i mnogo više. Sezona je tek počela, tako da čekamo sledeće posetioce.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Entombed

Ostavite komentar: