Brother Dege & The Brotherhood na mini-turneji po Srbiji

brother-degeBrother Dege (poznat kao i Dege Legg) jedan je od najzanimljivijih predstavnika južnjačkog roka u SAD danas, a njegova muzička karijera bila je skoro nevidljiva do trenutka kada je Tarantino uvrstio njegovu pesmu u jedan od svojih filmova. Vagabund koji važi za najbolje čuvanu tajnu srca juga SAD nastupiće prvi put u Beogradu u sredu, 30. novembra u Elektropioniru. Koncert u Kladovu, u klubu Fusion će se odigrati dan ranije, 29. novembra, a u Novom Sadu 1. decembra u klubu CK13.

Prvi ozbiljniji bend u kome se pojavio bio je Santeria, psihodelični južnjački rok, psyoutern rock kako su sami krstili žanr. Santeria su objavili tri albuma, imali su brojne turneje po SAD, a na jugu nije bilo mesta sa barom u kome nisu svirali za 10 godina postojanja. Bend je raspušten 2004, posle niza godina loše sreće i bezbroj neobjašnjivih pehova. Dege Legg se potom posvećuje pisanju novih pesama, usput radeći svaki mogući posao ne bi li preživeo. Dege je bio perač sudova, taksista, radnik u skloništu za beskućnike, novinar… Iako je ozbiljno razmišljao o solo karijeri 2005. formira Black Bayou Construkt koji neće dugo potrajati i imaće samo jedan album.

Do 2009. akumulira pregršt pesama i pod imenom Brother Dege 2010. izdaje Folk Songs Of The American Longhair, ploču na kojoj je i njegov najpoznatiji hit Too Old To Die Young, ali i druge sjajne pesme koje su ga izdvojile iz proseka žanrovske ponude SAD. Blues, southern rock, alt country, swamp boogie i stalno prisutni voodoo ritam u kombinaciji sa reskim zvukom Degeovog dobroa i njegovim južnjačkim pričama ovaj put doprli su do većeg broja ljudi, a jedan od njih je i Quentin Tarantino koji je iskoristio Too Old To Die Young u filmu Django Unchained 2012. godine.

Istovremeno, Brother Dege nastupa i kao solo umetnik, sam sa gitarom i dobrom, ali svira koncerte i sa poznatim južnjačkim blues rock bendom Brethren. 2013. izlazi How to Kill a Horse, još jedan minimalistički album, a prošle Scorched Earth Policy, ploča raskošnije produkcije.

Karte za beogradski koncert se mogu kupiti po promotivnoj ceni od 800 dinara na sledećim prodajnim mestima: Pab Brod, Zaokret, Chilton, Žila Shop. Na dan koncerta cena karte će biti 1000 dinara.

Organizator koncerta je Bad Music For Bad People.

Ostavite komentar: