brkovi

Bitipatibi u klubu 20/44; Veče hipnotičke nežnosti

Bitipatibi na splavu 20/44

Bitipatibi / foto Anastasija Đokić

Bitipatibi, domaći sastav prepoznatljiv po nežnom ženskom vokalu, psihodeličnim klavijaturama, minimalističkim tekstovima i melodičnom basu sinoć je beogradskoj publici priredio sanjalačko shoegaze veče za pamćenje i ujedno započeo koncertnu promociju novog albuma čije je objavljivanje najavljeno za kraj godine.

Izuzev Une Gašić na vokalima i klavijaturama i Ivana Skopuloviča na gitari, bend je nastupio u izmenjenom sastavu: bubanj je svirao Marko Benini, (koji je u bendu već neko vreme) a na bas gitari su se smenjivali Dragan Jovanović i Dragan Mihajlović. Ove talentovane muzičara spaja srodan muzički senzibilitet i dinamična saradnja u različitim alternativnim domaćim bendovima, među kojima su Crvi, Kriške i Ola Horhe. Prvobitni članovi grupe Bitipatibi – Una Gašić i Dragan Jovanović, bubnjar Nežnog Dalibora, zasvirali su zajedno posle mnogo vremena, što je nastupu dalo jedinstven kvalitet i nostalgični prizvuk.

Bitipatibi na splavu 20/44Dečje razigrana “Letnja pesma” neodoljive i omamljive bas deonice i hipnotišuće tonske i ritmičke progresije otvorila je sinoćni nastup.  Za njom je krenula nežna i pevljiva “Žurka”, čija jednostavna i dopadljiva gitarska melodija i zavodljivi glas bude asocijacije na stvaralaštvo Mazzy Star. Zatim su usledile numera infantilne i hermetične lirike i moćnog basa “U pesku” i tragična ljubavna pesma “Andrija”, koja je pobudila snažnu reakciju publike u punom klubu 20/44. Mestimična borba sa mikrofonijom nije preterano remetila dobru atmosferu i sklad izvođenja pesama, a jedna za drugom su se nizale gitarski snažna numera “Mali Betmeni”, melanholična “Pesma Beogradu” i psihodelične “Jagode”. Potom je bend svirao novi materijal koji, kako se činilo na prvo slušanje, muzički vrlo tečno nadovezao na dosadašnje stvaralaštvo i izazivao sjajne utiske prisutnih. Sinoć smo čuli i “Zgrade”, ritmički možda najsloženiju pesmu Bitipatibija, sporu i mračnu “Milutine” i erotske i somnabulne numere “Mi smo od šećera” i “Strela”.

Na bis smo čuli, među ostalim pesmama dinamični i pomalo ambijentalni instrumental “Teget” i, ponovo, na radost publike, “Male Betmene”.

Omamljiva i sugestivna muzika Bitipatibija koja poziva na zagledanje u sebe i melanholiju je retka pojava u regionu – stoji uz Pridjeve, Denisa Kataneca, Kriške, Virvel i još šaku bendova koji neguju ovakav zvuk. Nakon debitanskog albuma “Lešnici divlji” objavljenog 2013. godine, pokojeg singla i svežeg materijala koji smo sinoć čuli, slutimo da nov album biti vrhunski.

Bitipatibi na splavu 20/44

 

Ostavite komentar: