brkovi

Beograd u zelenim bojama – Najavljen Beogradski irski festival 2015.

SVI01

Foto: Danilo Krša

Kako je najavljeno na današnjoj konferenciji za novinare, koja je održana u prostorijama Doma omladine Beograd, treći po redu BIF (beogradski irski festival) biće održan u periodu od 13. do 22. marta, a dešavanja kojima festival obiluje “okupiraće“ neke od najpoznatijih stecišta kulture Beograda.

Okupljenim novinarima prvi se obratio Jas Kaminski, direktor Beogradskog Irskog Festivala, koji je u nekolko reči iskazao vezu između dveju zemalja, Srbije i Irske, koje povezuje velika kulturološka sličnost, kao i značaj koji ovakav festival sa sobom donosi. Beograd će se ove godine pridružiti elitnom društvu svetskih gradova koji će na svojevrstan način obečežiti nedelju keltske kulture, koja će svoj vrhunac dostići u slavljenju Dana svetog Patrika, inače jednog od najglobalnije proširenih praznika koji se slave u svetu.

Takođe, Kaminski je najavio i bogati filmski program koji će činiti okosnicu festivala – filmska ostvarenja poput “Večna ljubav“ i “Irski pab“, “Jednom“ i “Slomljena pesma“, ali i film koji je dobio nagradu za najbolji irski film 2014. godine, “Frenk“ u kome glavnu ulogu tumači čuveni glumac Majkl Fasbender, biće predstavljena beogradskoj publici.

Miodrag Popovic, direktor TOB

Miodrag Popovic, direktor TOB

Nakon Kaminskog, reč je preuzeo Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograd. Svoje kratko izlaganje počeo je sa istorijskom činjenicom da je staro ime glavnog grada – Singidunum, keltskog porekla (Singidūn(on),  Singidūnum je kasnija – romanizovana verzija keltskog imena) i pričom o odličnim odnosima koji na turističko-političkom planu vladaju između dve zemlje. Takođe, najavio je i jedno od dešavanja koje stanovnici Beograda definitivno ne bi smeli da propuste – akciju Global Greening, ili bolje rečeno “ozelenjavanje“ Mosta na Adi, čime će ova građevina stati rame uz rame sa piramidama u Egiptu, većim zgradama Njujorka kao i mnogim drugim zemljištima širom sveta.

Glumica Milica Zarić najavila je premijerno izvođenje predstave “Ples sa bogovima“ u režiji Aleksandra Dunđerovića, a pravljeno po delu savremenog irskog pisca Brajana Frila. Publika će u Beogradskom dramskom pozorištu imati priliku da 20. marta premijerno pogleda ovu predstavu, a svi oni koji je propuste imaće nove prilike i 21. i 22. marta.

Nebojsa Petrović / Rock svirke

Nebojsa Petrović / Rock svirke

Na kraju, reč su dobili Nebojša Petrović  i Dušan Strajnić koji su najavili odličan muzički program festivala. Pod organizacijom agencije “Rock svirke“ Nebojša Petrović je najavio dolazak irske kantautorke Lize Henigen, koja će ujedino održati i svoj prvi nastup na ovim prostorima. Mlada irska muzičarka prvi put je primećena 2001. godine kao ženski vokal na albumima Demijena Rajsa. Solo karijeru započinje 2007. i do danas je objavila dva albuma – “Sea Sew“ i “Passanger“, a beogradskoj publici će se prstaviti u sali Amerikana, Doma Omladine Beograd 21. marta.
Prisutni novinari imali su priliku da Lizu čuju i uživo, kao deo omanjeg iznenađenja spremljenog za sve prisutne. Putem direktne veze uspostavljene telefonskim pozivom, Liza je iskazala veliko oduševljenje i nestrpljenje pred poredstojeći koncert.

Kao podršku, irska pevačica će u Domu Omladine imati jedan od najpopularnijih bendova sa ovih prostora – Stray Dogg. Dušan Strajnić, frontmen ovog sastava podelio je sa prisutnima oduševljenje koje vlada u bendu povodom ovog koncerta, kao i veliki značaj koji sviranje sa jednom svetskom zvezdom sa sobom donosi.

Osim ovih najavljenih dešavanja, festival će obuhvatiti i Nedelju irske hrane, u saradnji sa restoranima SmokvicaSupermarket i Dijagonala 2.0. Ljubitelji dobre hrane i pića moći će da uživaju u specijalitetima Smaragdnog ostrva, kao i u čuvenom tamnom pivu “Guinness“ i irskom viskiju “Jameson“.

Takođe, nekolicina pabova organizovaće i proslavu povodom Dana svetog Patrika, pa će zelenim bojama 17. marta biti obojeni The Black Turtle Pub, T Pub. Irish Pub “The Three Carrots“ i Optimist.

Ostavite komentar: