brkovi

Ben Frost hipnotizirao Močvaru

Ben Frost

Foto: Gabrijela Butigan

Nakon gostovanja na 15. izdanju festivala Žedno Uho, Ben Frost se vratio i 17. travnja u zagrebačkom klubu Močvara održao prvi samostalni koncert u Hrvatskoj.

Ben FrostPoznat po glazbenim kompozicijama u žanrovima elektronike, ambijentalne i moderne konceptualne glazbe, Ben Frost je posljednjih nekoliko godina bio poprilično zauzet demonstriranjem svojih sposobnosti u audio inženjeringu kroz skladanje kazališne i filmske glazbe. Tako nije ni čudo da je između izdavanja njegovog prethodnog i prošlogodišnjeg samostalnog studio albuma prošlo čitavih pet godina.

Prošle su godine Bedroom Community i diskografska kuća Mute paralelno izdale Frostov novi album “AURORA” kojem su pridonijeli i perkusionisti Thor Harris (Swans) i Greg Fox (Zs). Unatoč Pitchforkovoj procjeni ovog albuma kao najbolje glazbe 2014. godine, mnogi su se fanovi složili da novom albumu nedostaje ono nešto što je imao njegov prethodnik “By the Throat”.  Na tom su se albumu mogle čuti mračne ambijentalne melodije, abrazivni eksperimentalni noise, ali i elementi komorne glazbe. Suprotno očekivanome, Frost je na albumu “AURORA” namjerno eliminirao klavir, žičane instrumente i sl. jer se, prema njegovim vlastitim riječima za Rolling Stone, počeo osjećati kao da se previše oslanja na njihovu sigurnost i za promjenu se htio staviti u poziciju visokog glazbenog rizika. Međutim, dok preslušavanje zadnjeg albuma kod kuće definitivno nema jednako intenzivan efekt na slušatelja kao njegov prethodnik iz 2009. godine, slušanje istog na live koncertu je iskustvo za pamćenje.

Ben FrostPrateći flow albuma, Ben Frost na koncertu oscilira između polagane izgradnje teških, dubokih, minimalističkih uzoraka koji slušatelje drže u napetosti i eksorbitantnog prijelaza na žestoke kompozicije kao što su “Nolan”, “Secant” i “Venter”. Jednom kad ovaj prijelaz napokon nastupi, kompleksnim glazbenim modelima koji dopiru iz Frostovih konzola pridružuje se i nervozno zujanje cjevovoda koji krase unutrašnjost Močvare, a bljeskanje stroboskopa baca napola ukočena tijela u trans i nemoguće je oduprijeti se ljuljanju u ritmu.

Svakim se build up-om pulsiranje industrial bubnjanja posjetiteljima polako krene šuljati među unutrašnje organe, a stanje hipnotiziranosti izazvano agresivnim treperenjem svjetala poremeti samo osjećaj vibriranja nosnica u prostoru ispunjenom Frostovim epskim distorzijama.

Ben FrostPo završetku jednosatnog koncerta publika je po svemu sudeći bila i više nego zadovoljna, iako se drugi bis nije dogodio i svi posjetitelji koji su na koncert došli s određenom dozom skepticizma zbog kolosalnih razlika između prošlog i novog albuma, otišli su s neponovljivim doživljajem i sigurnošću da će album “AURORA” preslušavati drugim ušima.

Ovo naravno nije zadnja Frostova pojava na našim područjima, jer će ga u ponedjeljak 20. travnja ugostiti i Centar Skenderija/Dom Mladih u Sarajevu, BiH. Za sve koji će se naći u blizini treba napomenuti da koncert Ben Frosta nije prilika koja se propušta.

Ben Frost

Ostavite komentar: