brkovi

Beldocs 2018. predstavlja muzičke i plesne dokumentarce

BeldocsOvogodišnje 11. izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs domaćoj publici predstaviće čak 98 filmova u 14 programa, uključujući veliki broj svetskih i evropskih premijera. Beldocs festival biće održan od 7-14. maja u nekoliko dvorana.

Ovom prilikom, izdvajamo vam izbor muzičkih i plesnim dokumentaca

1. Koni Plank – potencijal buke
Nemačka / Germany, 2017, 85`

Konrad ’Koni’ Plank (1940-1987) bio je jedan od najinovativnijih dizajnera zvuka i muzičkih producenata svog vremena. Muzički zapisi koje je snimio u svom čuvenom studiju u Volperatu u Kelnu uneli su revoluciju u muzički svet. Privatni i većinom do sada neprikazivan arhivski materijal izmešan je sa ličnim intervijuima sa muzičarima da bi se omogućio uvid u Konijev krajnje studiozan i senzitivan način rada. Emocionalni portret legendarnog Koni Planka tako postaje i fascinantno putovanje kroz istoriju nemačke i svetske pop muzike 70-tih i 80-tih.

RETO CADUFF
Rođen 1967. godine u Cirihu, studirao je grafičke umetnosti i tipografiju u Arau, Švajcarska. Za svoj debitantski film “Krokus – As Long as We Live” (2005), Caduff je nagrađen Ciriškom filmskom nagradom. 2014. godine nominovan je za nagradu ’Grimme’ za svoju televizijsku seriju „Playlist”
(Tele 5).

2. Bobbi Jene
Elvira Lind, Danska, Švedska / Denmark, Sweden, 2017, 94 min

’Bobbi Jene’ je film o naporima jedne Amerikanke da ostvari kreativnu nezavisnost u trenutku kada se bori da sa svojom umetnošću postigne uspeh u ekstremno kompetitivnom svetu igre. Film nas vodi kroz buran period njenog života u kome se trudi da uskladi svoju strasnu ljubav prema
mladom Izraelcu sa posledicama napuštanja sigurne karijere u jednoj od svetski vodećih plesnih trupa.

Elvira Lind
Rođena 1981. godine u Kopenhagenu, Elvira Lind diplomirala je na City Varsity – Školi za medije i kreativne umetnosti u Kejptaunu 2016. godine, na smeru za dokumentarni film. Od tada radi u ovoj oblasti, režirajući i snimajući na četiri kontinenta dokumentarne filmove.

3. Capoeira, inside the game
Jorge Itapua, Brazil / Brazil 2017, 73 min

Dva putujuća igrača kapoere, Jorge Itapuã i Ella (Isabél Zuaa), učitelj i učenik, kreću na putovanje koje ima za cilj da ih upozna sa kapoera pokretom u drugim zemaljama. Putovanje budi snažna osećanja koja transformišu njihov odnos za ceo život.

Jorge Itapuã
Majstor kapoere i snimatelj dokumentarnih filmova, Jorge Itapuã tokom 15 godina kamerom beleži svetsku ekspanziju kapoere. Itapuã je producirao i režirao preko 150 video klipova za svoj onlajn kanal, tri web-serije i dva srednjemetražna dokumentarca.

4. MATANGI / MAYA / M.I.A.
Steve Loveridge, Šri Lanka, Velika Britanija, SAD / Sri Lanka, UK, USA, 95 ‘

MATANGI / MAYA / M.I.A. je film sačinjen od ličnih video zapisa koje su Maya Arulpragasm i njeni najbliži prijatelji snimali tokom proteklih dvadeset godina, beležeći njen izuzetni životni put od londonskog tinejdžera-imigranta do svetske pop-zvezde M.I.A. Ne praveći kompromise, Maja je bez prekida snimala tokom bitki koje je vodila sa muzičkom industrijom i mejnstrim medijima, dok su njen uspeh i slava rasli pretvorivši je u jednu od najprovokativnijih i najkontroverznijih umetnica u popularnoj muzici danas.

Steve Loveridge
Digitalni umetnik i filmski autor iz Londona. MATANGI / MAYA / M.I.A. je njegov prvi dugometražni dokumentarac.

 

Više o festivalu saznajte sa njihovog sajta http://beldocs.rs/

Ostavite komentar: