Avet i Testator u Nišu: U noći punog meseca za Chuck Shuldinera

Avet, foto: Ivan Dinić

Avet i Testator nastupili su na komemorativnom koncertu za Chuck Shuldinera u niškom klubu Black Stage.

Na dan kada se navršilo tačno 15 godina kako je jedan od najuticajnijih metal gitarista Chuck Shuldiner izgubio bitku sa opakom bolešću, u niškom klubu Black Stage okupili su se ljubitelji i poštovaoci lika i dela ovog pionira death metala, kao i bendova Death i Control Denied.

Avet

Iako je prvobitna zamisao bila da binu dele eksperimentalni black metal dvojac iz Velenja (Slovenija) Snøgg i mladi niški black doom sastav Avet, splet okolnosti nametnuo je sasvim drugačiji program te je veče posvećeno Chuck Shuldineru ispalo i bolje nego što se očekivalo. No, krenimo redom.

Nekoliko sati pred koncert na zvaničnoj stranici događaja objavljeno je kako slovenački dvojac Snøgg neće moći da nastupi zbog administrativnih komplikacija na bugarsko-srpskoj granici i kako su prinuđeni da putuju do Hrvatske samo kroz teritoriju EU. Izgleda da Bugari baš vole sneg i ne žele da ga dele ni sa kim, čak nisu hteli ni da puste bend čije ime je jasna asocijacija na najlepšu zimsku atmosfersku radost – Snøgg. Sada je trebalo da Avet iznese ceo događaj za koji je, zbog novonastale situacije, odlučeno da ulaz bude besplatan. Takođe, ostao je otvoren poziv svim muzičarima koji su u mogućnosti da program upotpune jam-ovanjem.

Avet

U Nišu ne samo da nije bio Snøgg, već nije bilo ni snega, iako je decembar. Vedro, ledeno veče upotpunjavala je kristalno-bleda svetlost punog meseca koji je budno stražario nad gradom. Prirodnu, bledo-ledenu svetost smenila je ona prigušena iz kluba Black Stage, a prvobitni talas toplote ubrzo se pretvorio u težak oblak dima koji je na trenutke gušio i pekao oči. Skoro pun klub ubrzo je svoju pažnju preusmerio na binu gde se jedan trio spremao da otpočne svoju black – doom priču.

Avet je možda trenutno najmlađe čedo niške metal scene i ovo je bio njihov premijerni nastup. Bend čine muzičari koji iza sebe imaju već neki staž na bini: Danijel Stanković (gitara i vokal), Aleksandar Antić (bas) i Milan Savić (bubnjevi). Kako svaka premijera u životu nosi izvesnu dozu napetosti, tako se i u početku njihovog nastupa, ali samo na trenutak, osetilo to blago komešanje. Ipak, onaj osećaj kada si na bini i kreneš da sviraš a ispred tebe mnoštvo pogleda podrške, nekako doda onaj prekopotrebni vetar u leđa i samo se prepustiš muzici. Avetu nije trebalo mnogo da se prepusti i da krene da niže teške, lepljive zvuke koji prianjaju za dušu, a onda da ih sreže oštrom gitarskom grmljavinom. Njihov nastup nekako je balansirao: ničega premalo, ničega previše (osim duvanskog dima koji je na trenutke baš kvario ugođaj).

Testator

Nakon predviđenog repertoara Aveta za to veče, na binu se penje Marko Jocić Pupak frontmen sastava Marica i zajedno sa momcima iz benda Avet izvodi jednu pesmu nakon koje na binu poziva još nekoliko muzičara i u trenutku počinju da naviru sećanja na koncert na otvorenom kada smo delili binu u malom mestu na istoku naše zemlje. I spontani osmeh neverice na licu dok deo publike ni ne sluti šta se dešava.

Testator, doslovno „Reborn in you“, u okrnjenoj postavi (Marko Jocić, Aleksandar Antić, Aleksandar Gutović i Marko Tomović), stajao je tu, ispred nas, spreman nas da podseti svog nekadašnjeg repertoara, a sebe svojih muzičkih početaka jer je pojedinim momcima to, zapravo, bio prvi bend u karijeri. Inače, i članovi Aveta su u početku bili deo Testatora te je nekako ovo bio i logičan potez. Svojim izvođenjem podstakli su nekolicinu u publici da pokrenu vrtlog šutki i da onaj osećaj nakon nastupa Aveta ne nestane.

Ostavite komentar: