Avangardni rokenrol u punom sjaju – Gunsale i Atomsko Sklonište u Domu Omladine Beograda

Beogradskom Domu omladine sinoć je ponovo pripala uloga koja mu još od davnina najbolje pristaje, a ta uloga je, kako je i pre već rečeno – oaza rokenrola. Ovaj put čast da demonstriraju neuništivu silu u vidu pomenutog fenomena imala su dva benda koja su, kao spoj mlađih i starijih snaga, to uradila na najbolji mogući način – glasno, jasno i beskompromisno. No, zar bi i moglo biti drugačije, budući na to da su u pitanju Gunsale i Atomsko Sklonište? Teško.

Malo iza 20 časova, po otvaranju ulaza, polako je počela da se skuplja publika koja je bila prilično raznovrsna, nadasve po uzrastu, ali u tome verovatno i jeste jedna od najvećih čari ovakvih manifestacija – što godine ne predstavljaju nikakav relevantan faktor niti ograđuju ljude po tom osnovu, naprotiv. Da, sinoćnji spoj brojnih generacija je bio veoma lep prizor, ali je još lepši bio onaj kada je kasnije tokom večeri taj spoj postao jedno s muzikom i sve drugo tada načinio sporednim. Zaista, neverovatno je kako par sati kvalitetne svirke časkom uspe da formira zaseban svet za sve prisutne, svet u kojem čovek postaje bezbrižan, srećan i duhovno ispunjen na način na koje ne može svako da razume. Ali, na kraju krajeva, zašto i objašnjavati tako nešto, zašto kada je grupa koja je sinoć prva stupila na scenu već sa prvih par taktova krenula da uvlači sve nas u tu magičnu dimenziju i priča najlepšu moguću priču upravo kroz muziku?

Gunsale je jedan od onih sastava s kojim momentalno znate na čemu ste. Furiozno započevši svoju svirku sa “Full Of Noise”, oni su upravo i potvrdili da su to – puni buke, puni bunta, onog iskonskog rokenrol bunta koji obara sve granice jer za početak i ne prihvata njihovo postojanje. Plenivši svojom sirovom energijom, polako su privlačili sve više ljudi u prve redove, a ubrzo potom je usledila i njihova veoma dobra povratna reakcija, no to zaista nije iznenađujuće pošto ostati imun na ovakav nastup deluje kao nemoguća misija. Sa primetnim uticajem Motorheada, ali i sa vidnim uplivima bluza savršeno integrisanim u njihov izrazito snažan, silovit muzički paket, momci su ređali pesmu za pesmom i priredili pravi show koji se sastojao od četiri posvećena i predana muzičara na bini koja, kako se lako da primetiti, žive kroz svaki odsviran ton. “Don’t Tell”, “Rockin’ On The Highway”, “With A Devil On The Road” samo su neke od izvedenih numera čiji nazivi dodatno oslikavaju muziku ovog benda, a pri izvođenju svake naredne, atmosfera u velikoj sali Doma omladine je postajala sve vrelija, ali to je nekako i logična posledica, zar ne? Pesma koja je ostavljena za kraj je ujedno i ona za koju je snimljen spot, “Nothing To Say”, a na nju se idealno nadovezala obrada koja je bila više nego dobrodošla, “Killed By Death” od Motorheada sa kojom je bend okončao svoju svirku u velikom stilu. Uz tople reči i zahvaljivanje svim prisutnima na podršci, Gunsale je tokom nastupa iskazao i veliko poštovanje prema zvezdama večeri zatraživši od publike veliki aplauz za njih, a potom je sišao sa bine da “preda štafetu” staroj školi.

Van tokova vremena u kom su stvarali, po mišljenju mnogih daleko ispred tog istog vremena, kontroverzni, avangardni, unikatni – da, pričamo o Atomskom Skloništu. Jedan od najupečatljivijih sastava jugoslovenske rok muzike sinoć je, posle dužeg vremena, ponovo posetio srpsku prestonicu koju još od zlatnog perioda svoje karijere posebno voli i rado u njoj nastupa. Legendarni Atomci su nažalost, kao što svi znaju, pre ravno 30 godina ostali bez svog originalnog pevača, Sergia Blažića, i usled gubitka frontmena takvog kalibra, za bilo koju grupu je dalji nastavak rada grupe momentalno stavljen pod znak pitanja. Mišljenja publike su, usled reformiranja sa Brunom Langerom na čelu, ostala podeljena kroz godine što su usledile, ali jedna stvar se mora priznati – on nije tek neka zamena niti se uopšte može posmatrati kroz tu prizmu. Još tokom dana najveće slave grupe, Bruno je bio jedna od centralnih figura u njoj, takoreći osovina koja je pokreće, a vremenom je postao i tvorac brojnih hitova koji su se, slobodno rečeno, ustalili u opštu kulturu. Nakon svega toga preuzeti na sebe i ulogu frontmena i održavati mašineriju zvanu Atomsko Sklonište živom sve ovo vreme – to u najmanju ruku iziskuje poštovanje, a sviđanje je već individualna kategorija u koju ne treba preterano zalaziti.

Nakon vrlo emotivne najave organizatora, bend je otpočeo koncert sa pesmom “U Vremenu Horoskopa” i momentalno prouzrokovao ovacije i kolektivno oduševljenje publike koje je tad već bilo u dosta velikom broju, više stotina da se precizira. U odličnoj formi, sa mladalačkom snagom i poletom (izgleda je zaista istina ono čuveno – rokenrol te održava mladim) i u vrlo prijatnoj atmosferi, Bruno i ekipa su samo nizali bisere iz svoje diskografije koji su svojevremeno predstavljali pravi boom i nešto sasvim novo i dotad neviđeno na ovim prostorima. Sa specifičnim, kako se kasnije ispostavilo i proročkim tekstovima, temama kojima se skoro niko nije bavio kroz svoju muziku i teatralnim scenskim nastupima, Atomci su zasluženo dobili status legendi, a sinoćnji koncert je samo bio revijalna potvrda toga. Bajkerska himna Pakleni Vozačise, na veliku radost brojnih bajkera, tokom noći odsvirala i dvaput, tik uz čuvenu “Treba Imat’ Dušu, a naravno da se mesta našlo i za Čedna Gradska Lica”, “Rahelu”, “Žuti Kišobran”, “Johnnyja”, “Devojku Broj 8”, “Pomorac Sam Majko”, “Bez Kaputa”, a na veoma poseban, nostalgičan način, odsvirana je i “Ne Cvikaj Generacijo” koja se gromoglasno pevala zajedno sa bendom. U publici su se našli i drugi poznati muzičari koji su došli da ispoštuju svoje kolege što je zaista vrlo pohvalno, a kada je Žika Jelić iz YU Grupe na kratko kročio na binu, to je dodatno uveličalo ceo ovaj događaj i dalo mu toplu prijateljsku notu. Na kraju krajeva, rokenrol je ipak jedna ogromna zajednica u kojoj je međusobna podrška jedna od krucijalnih stvari, bilo da se radi o bendovima na početku svoje karijere ili onima koji su svoje davno pokazali i dokazali i sada samo ubiraju plodove toga. Atomci su, vidno srećni i zadovoljni ovakvom večeri, uz sjajnu komunikaciju sa prisutnima koji su ih dva puta dozivali na bis, naravno uspešno, tačku na svoju izvedbu stavili sa numerom “Da Li Je Dozvoljeno Razgledanje Vašeg Vrtai tada se zaista pozdravili sa svima u adekvatnom maniru, a binu iza sebe ostavili možda nekim novim klincima koji će sutra krenuti njihovim stopama i postati Atomsko Sklonište svog vremena.

Po veoma uspešnom okončanju ovakvih manifestacija, svima koji su deo začaranog sveta ove muzike neminovno mora biti toplo oko srca – onima koji su bend slušali davnih dana, u jeku njihove slave, drago je što on uspešno odoleva rubu vremena i što i danas, posle toliko godina, imaju priliku da uživaju na njihovim nastupima, dok onim mlađima ovo može da predstavlja otkrivanje nečeg novog, uzbudljivog i vrednog daljeg istraživanja. Mi koji smo tu negde između, ili bar deo nas, opstajaće kroz svaki sledeći dan sa optimizmom, za mnoge slepim, da će za rokenrol uvek biti nade, da će njegova energija, sinoć personifikovana kroz Atomce, a sutra kroz ko zna koga, večno opstati i ostati jaka i nesalomiva, a jedan koncert poput ovog čvrsto fundira tu nadu. Danas. A neka tako bude i sutra.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

 

2 komentara o “Avangardni rokenrol u punom sjaju – Gunsale i Atomsko Sklonište u Domu Omladine Beograda

Ostavite komentar: