brkovi

Artan Lili i Vizelj u Festu; Konačno prave vrednosti

foto: arhiva

Postoje bendovi koji su, uprkos tome što je scena u stalnim mini sukobima, publika nezainteresovana da izdvaja novac i vreme za koncerte, nedostatku prostora u medijima i drugim bezbrojnim faktorima, uspeli da stvore grupu hardkor fanova koji se pronalaze u energiji i priči umetnika. Artan Lili je jedan od takvih, koji je stalnim radom i dobro organizovanom promocijom uspeo u tome. Posle pauze od dva meseca bend je odlučio da svojoj publici u Beogradu priredi svirku u klubu Fest u Zemunu (što bi frontmen benda rekao “Beograd, ali nije Beograd”), a za predgrupu izabrali su mladi rokenrol bend Vizelj.

U pola 11 klub je već poprilično ispunjen, dok se trojka iz Vizelja penje na binu u svojim veselim fanki košuljama, kratko se nameštaju i svirka počinje. Bend isporučuje veliku količinu energije od  početka. Momci shvataju da za dobru atmosferu i doživljaj nije dovoljno samo odsvirati pesme kako treba, već i to kako muzičari izgledaju dok to rade. U toku prve pesme “Serija” gitarista Veljko prelazi na drugu stranu bine, iako je prostor izmedju bubnjeva i pada u publiku veoma uzak i svira solo uperen ka basisti Aleksi, na šta publika oduševljeno reaguje. Najviše su se istakle pesme  “Nosorog” i “Mamuze” s debi albuma “Naj bolji“, ali su ovu svirku iskoristili i za predstavljanje pesma koje će se naći na novom EP-ju.

Sledi potpuna ludnica u toku instrumentalnog završetka svirke. Basista skače u publiku, spušta instrument na pod i svira ga đonom svoje patike, gitarista na bini iznad njega grebe žice gitare od činelu, dok Andrej u naletu energije tako silovito svira bubanj da je u jednom trenutku izgledalo da će sve da se raspadne. Snažno zakucavanje za kraj. Bend ispraćen glasnim aplauzom silazi s bine i prepušta je starijim kolegama.

Klub sad već postaje krcat i svi traže svoje mesto u prvim redovima. Pauza od nekih 15ak minuta i beogradski noise pop bend počinje svirku. Za otvaranje izabrana je pesma “Nije tesko kad se mora“, kratka pesma jasne poruke, koja vec prvim glasnim akordima izaziva reakcije kod publike. “Vreme protiv čoveka” pokazuje uklopljenost vokala i jedan brži pankerskiji zvuk benda, ali su se, nažalost, pojavili tehnički problemi kod gitariste tako da je pesma bila nešto manje energična nego inače. Sledi pesma “Nojzična deca” koja će se naći na novom albumu “New Deal” i koja bi trebalo da predstavlja himnu fanova ovog benda. Sledi “Na vodi” pesma koja je već našla svoje mesto na novom albumu. Ova pesma je izazvala dosta turbulencija među fanovima o tome da li bend treba da se bavi ovakvim angažovanim temama. Ipak, na koncertu svi izgleda vole da čuju ovu pesmu i u glas pevaju melodijske delove.

Set lista se opet vraća na prvi album s pesmom “Šta bi bilo da sam ja odustala od svog sna” s veoma pamtljivim rifom na gitari i zategnutim gruvom basa i bubnjeva. Vokalni duet još jednom pokazuje uklopljenost svojih glasova. Ova pesma teži da tekstualno dočara odlučnost muzičara i objasni u čemu leži njihov uspeha, a to su inat, upornost, ideje i pre svega težnja da se snovi obistine. Nova pesma “Profesionalci” opisuje stanje u kakvom se nalazimo kao država i region.

Jutro“, nešto sporijeg tempa dopušta predah bendu i publici. Nove pesme u globalu se kreću nekim drugim tematskim pravcima nego one na prvom albumu. Više su okrenute kritici i opisivanju stanja u društvu, nema više svetlih i motivacionih pesama. Tako i ova opisuje primitivizam koji u Srbiji postoji, ali i pruža spas u naručju voljene osobe: “A ti me ljubi, da poludim”.

Posle dve novije pesme “Novi zvuk u gradu” oduševljava publiku u klubu. Prepoznatljiv rif i tona basa od prvih bitova bubnjeva u potpunosti ispunjava klub  u toku ove veoma tekstualno duhovite i nesvakidasnje pesme, koju fanovi uvek u glas pevaju. Još jedna hit pesma “Srce“, jedna od prvih koje je bend objavio, pokazuje nešto suptilniju dinamiku muzičara. Frontmen Bojan Slačala animira publiku koja sinhronizovano tapše u ritmu i peva “Srce moraš da ga imaš…”. Melodična i spora “Džoni” smiruje publiku koja se lagano njiše i peva stihove ove senzualne pesme. U toku bloka ovih hitova s prvog albuma stiče se utisak da fanovima ipak više leže stare pesme, dok nisu baš otvoreni kada muzičari izvode novije stvari, čak i one koje su objavljene kao spotovi pre nekoliko meseci.

Najveće reakciju izaziva pesma “Ispod kože” koja je od prvog tona dočekana glasnim aplauzom i do samog kraja terala fanove da grebu svoja grla pevajući: “Snažno kuca jedno srce ispod kože!”. Za kraj svirke odabrane su pesme “Ono što te neće“, “Ako stanemo tu“, “Sve iz početka” i “Sajko” koje su stvarno izvedene bez premca i sa stalnom aktivnošću s obe strane bine. Bend silazi, ali odmah nakon poziva obožavalaca se vraćaju na bis. Izabrali su najnoviju pesmu “Samo ja“, nakon toga “Salonca” koja će uskoro biti objavljena i govori o internet revolucionarima i još jednu pesmu o pristupu benda stvaranju “Radim najbolje što znam“.

Pozitivna, jaka i dobra energija je nešto što krasi muziku Artan Lilija. Ovo je bila svirka koja dobro pokreće telo da igra i mozak da promisli o onome što je važno. Njihove pesme dobra su slika vremena u kom živimo i precizan kompas koji nas može voditi ka nekom boljem i srećnijem životu u kom se broje prave vrednosti koje izgleda polako blede.

Jedan komentar o “Artan Lili i Vizelj u Festu; Konačno prave vrednosti

  • Xenon

    Oni su neverovatan bend, obozavam ih. Prisustvujem njihovim svirkama kada god sam u mogucnosti, a ovaj je bio jos jedan u nizu fenomenalnih, zvuk kao i uvek odlican, rasveta super, sve onako kako treba.

    Reply

Ostavite komentar: