brkovi

Apocalyptica u Banjaluci: Stotinu minuta najvećih hitova

Nastup finske atrakcije Apocalyptica u organizaciji Front Stage-a i Hard Rock Radija održan je na banjalučkoj tvrđavi Kastel u ponedjeljak, a ispunio je sva očekivanja mnogobrojih posjetilaca koji su pokazali da u ovom gradu itekako postoji publika željna metal svirke, ali i onih kojima Banjaluka nije daleko kada je prava ponuda u pitanju.

Koncert je otvorio banjalučki bend Tanker stoner/sludge metal orijentacije, koji su iako domaćini u svom gradu, istovremeno bili i specijalni gosti svjetski popularnih čelista. Pomalo neobično za naše podneblje, koncert ne samo da nije kasnio, već je početak pomjeren petnaest minuta ranije, tako da su momci iz Tankera prve rifove počeli da „ispaljuju“ oko 20.45h što nije nimalo zbunilo već okupljenu publiku koja je došla da podrži domaće snage. Silina nastupa i sigurna izvedba Tankera pokazala je još jednom da ovaj bend, koji iza sebe ima tek jedno EP ostvarenje, može da stoji rame uz rame sa bilo kojim bendom čija se popularnost mjeri internacionalnim razmjerama, što će, čini se bez problema, uskoro pokazati i na najpopularanijem metal festivalu u Evropi, njemačkom Wacken-u na kojem će se još jednom sresti sa bendom Apocalyptica.

Iako Apocalyptica nije tipični gitarski bend kao ostali sastavi iz metal branše, većinska publika je bila iz redova onih kojima su crne majice zaštitni znak, ali bez obzira na to mogle su se vidjeti različite generacije posjetilaca koje su jednom još pokazale da za dobru muziku godine ne poznaju granice. U prilog tome dovoljno govori i činjenica da je na koncertu bilo i maloljetnih osoba koje su zajedno sa svojim roditeljima došli da uživaju u nevjerovatnom performansu metal muzike na instrumentima koji se prevashodno koriste u klasičnoj muzici.

Čist i jasan zvuk, te rasvjeta na nivou koji se očekuje od vrhunskih majstora ove vrste muzike bili su dovoljan pokazatelj da je sve podređeno uživanju okupljenih, kako na bini tako i ispod nje. Koncert benda je počeo uz pozdrave na srpskom i na engleskom jeziku okupljenim posjetiocima, a članovi benda, očigledno raspoloženi i zadovoljni činjenicom da sve teče po planu, pauze između pjesama su popunjavali čestim obraćanjima publici i dizanju atmosfere do usijanja.

Najveće reakcije izazvale su, očekivano, obrade pjesama benda Metallica, koje su se provlačile kroz cijeli repertoar trojice čelista. Tako su se mogle čuti “Nothing Else Matters”, “Seek & Destroy”, “For Whom The Bell Tolls”, ali i neke druge obrade poput “Refuse/Resist” sastava Sepultura, “Last Hope” i mnoge druge koje je Apocalyptica uspjela da „uglavi“ u repertoar koji je zajedno sa bisom trajao tačno stotinu minuta, kako je prethodno bilo i dogovoreno sa menadžmentom benda, što je bila informacija koju smo saznali tokom koncerta od samih organizatora. Takođe, dio repertoara je, naravno, bio namijenjen i za promociju najnovijeg studijskog ostvarenja “7th Symphony” radi kojeg se bend i nalazi na istoimenoj turneji, a sa kojeg se posebno izdvaja njihova autorska klasična numera “Beautiful” koju je publika mogla da čuje i na ovom koncertu. Za kraj svog furioznog nastupa Finci su ostavili izvedbu „Inquisition Symphony“ i ostavili publiku još nekoliko minuta u iščekivanju bar još jednog bisa, koji bi, sve su prilike, prekoračio dogovorenih i gore već pomenutih stotinu minuta.

Sve u svemu, bojazan oko eventualnog malog broja posjetilaca, zbog cijene karte od 40 KM čime se kalkulisalo danima prije koncerta, nije bilo na mjestu jer je Kastel ovoga puta ugostio nekih 2.000 ljudi koji su rado podržali ove muzičare svjetskog glasa, bez obzira na cijenu karte i pokazali da Banjaluci trebaju kulturni događaji ovakvog tipa, za početak, barem jednom u dva ili tri mjeseca.

Ostavite komentar: