Antemasque, Halka i Sassja na INmusic festivalu

Sassja

Sassja

Deseti INmusic festival organizira se od 22. do 24. lipnja 2015. godine, a osim do sada najavljenih izvođača, dolaze Antemasque sastavljen od članova The Mars Volta, Halka i Sassja.

antemasque

Antemasque

Antemasque je najnoviji projekt dokazano talentiranog dvojca Omara Rodríguez-Lópeza
i Cedrica Bixler-Zavale, najpoznatijih kao okosnica dvaju neprežaljenih prog-rock američkih bendova – At the Drive-In i Mars Volta. Bend je oformljen u travnju 2014. godine, a prvi album, snimljen s bubnjarem Daveom Elitchom i Fleom iz Red Hot Chili Peppersa na bas gitari izdan je već nekoliko mjeseci kasnije. Prvi singl “4AM” opisan je kao nabijeni pankerski rock pomiješan sa zaraznim izmjeničnim ritmom karakterističnim i za Flea i za dečke iz Mars Volte. Unutar tjedan dana, od 9. do 15. travnja, izbacili su još 3 singla.

Malo izvođača ostavlja takav dojam na publiku kao što to čini ansambl Halka, a mediji ih nazivaju maestralnim izvođačima, regionalnom senzacijom te novim europskim glazbenim fenomenom.

Halka

Halka

Pjevač Božo Vrećo, gitarist Dino Šukalo, basist Edvin Hadžić, klavijaturist i harmonikaš Adis Sirbubalo te perkusionist Anes Beglerbegović okupili su se 2013. godine i iste godine izdali su svoj prvi album čije su pjesme inspirirane i nastale u čast najboljim primjerima iz povijesti sevdaha. Drugi album “O ljubavi” izašao je u siječnju ove godine. Za ovogodišnje koncerte na turneji, uključujući i zagrebački rasprodani nastup, uglavnom se traži ulaznica više, a ovacijama su obasuti i u Beču i u francuskim medijima. Uz autorske pjesme, Halka svojim repertoarom odaje počast velikanima sevdaha poput Joze Penave, Radeta Jovanovića, Zekerijaha Đezića, Emine Zečaj, Nade Mamule i brojnih drugih, kao i neznanim velikanima čija su imena izgubljena u vremenu, a bez čijeg djela Halka danas ne bi bila moguća. Nakon regionalne turneje Halka će svoju priču O ljubavi prezentirati i na OTP World Stageu ovogodišnjeg INmusic festivala.

Nastup ansambla Halka dio je višegodišnjeg ciklusa “Multikulturalizam u glazbi“. Projekt “Multikulturalizam u glazbi” nastoji kroz glazbu u kojoj se zrcali univerzalizam u raznolikosti, ukazati na važnost kulturnih raznolikosti i njihovu nezamjenjivu ulogu u formiranju suvremenog društva i kulture. INmusic festival ove godine slavi svoj 10. rođendan te će ga simbolično proslaviti i uz sevdalinku s kojom je ova dugogodišnja priča i započela: prvi koncert u organizaciji Multikulture (iz koje je prizašao INmusic festival) bio je koncert sevdah grupe Deartum 20. svibnja 2008.
Na OTP World Stageu će se također predstaviti Batida sa svojim plesnom glazbom te strastvena glazbenica i pjesnikinja Aziza Brahim.

Sanela Halilović aka SASSJA, jedna od rijetkih ženskih MC-a u regiji, također će se predstaviti na INmusic festivalu.

Sassja 01Odlično joj “leže” dub i reggae, a rime i beatovi su joj pitki i zarazni zbog čega je već pronašla put do šire publike. Njezinu energiju prepoznali su Edo Maajka, Frenkie, DJ Soul i cijela ekipa tuzlanskog FMJAM-a koji je prihvaćen kao jedan od najznačajnijih pokretača alternativne glazbene scene u ovom dijelu Europe. Prvu pjesmu snimila je 2010. godine, a do danas je snimila desetak singlova eksperimentirajući s reggaeom, dancehallom i dubstepom. Nakon zapaženog uspjeha s pjesmom “Clash”, nedavno je u duetu s Mirelom Priselac Remi snimila spot za singl “Etikete”. Singl “Etikete” premijerno je emitiran u šest zemalja regije: Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, BiH, Crnoj Gori i Makedoniji, a u samo mjesec dana postao je hit na Youtubeu te dospio na glazbene ljestvice diljem regije. U ožujku ove godine, pod okriljem Menarta je izdala svoj prvi album “Taktički praktično”.

Jubilarno izdanje INmusic festivala uveličat će Florence + the Machine, FFS (Franz Ferdinand & Sparks), Placebo, Paolo Nutini, Of Monsters and Men, La Roux, Black Rebel Motorcylce Club, Death Cab For Cutie, Future Islands, Frank Turner, Eagles of Death Metal, Kate Tempest, Aziza Brahim, Batida, Halka, Jonathan, Repetitor, Sassja i mnogi drugi.

Festivalske ulaznice po povoljnijoj cijeni od samo 299 kuna za sva 3 dana se mogu kupiti još samo do 17. travnja.

Ostavite komentar: