Omiš Guitar Fest: Finale u električnoj gitari; radionice Dragiannia i Pejčinoskog, Carlo Marchione (četvrtak i subota)

arhiva

Početak druge večeri u četvrtak (13h) nažalost nije donio veliki interes za publiku. Kažem nažalost, jer se moglo vidjeti mnogo odličnih gitarista u kvalifikacijama “Električna gitara IX. i VIII.kategorija”. U finale glavne kategorije ušlo je svega pet natjecatelja, što je možda pomalo mali broj izvođača, no konkurencija je bila žestoka.

Loš interes publike nastavio se i nakon toga kada su na red došle radionice Dragomira Herendića Dragiannia iz Karlovca i Damjana Pejčinoskog iz Ohrida. Čovjek se pogotovo zapita gdje su ti natjecatelji, zašto ih ne zanima radionica tako vrsnih gitarista… Sve je bilo sablasno prazno. Pred svega 15-tak ljudi, oba gitarista su održali zanimljive radionice, a posebno Pejčinoski koji je pokazao veliki interes za jazz fusion i improvizacije, i svakako je jedan od nadolazećih gitarskih majstora za kojeg će se više čuti. Pejčinoski nije sakrio divljenje prema Greg Howeu ili Richie Kotzenu, a njegove verzije stvari “Sunny” ili “Hunting the chicken” sve prisutne su ostavile bez daha-onaj tko nije prisustvovao ima za čim žaliti.

Navečer oko 20h isti dan, potpuno druga situacija što se publike tiče. Opet se restoran “Ribnjak” dupkom napunio, a održano je finale u električnoj gitari. Pet vrsnih natjecatelja priredilo je uživanciju u kojoj je treće mjesto osvojio Igor Ruf, drugi je bio Kristijan Barišić, a pobjedu odnio, kako je Stefanovski rekao “jednoglasnom odlukom”, samouki mladi gitarist Ivan Zečić. U pravu su neki kad kažu da “novi gitaristi dolaze”, Zečić i ostali su to dokazali, ovakvi festivali im mogu dosta pomoći u promociji. U međuvremenu prije nego su proglašena prva tri mjesta, nastupili su gosti: lanjski pobjednici Alex Aerdelan i Danilo Trebješanin, te Muris Varajić.

Nakon natjecanja sve se iz kampa Galeb preselilo na jedinstveni cruise party na brodu “Jure Joskan”, gdje je ulaz bio besplatan a za zabavu su bili zaduženi klapa Mostine + Harpoon Blues Band.

Osvrnuti ću se kratko na subotu (09.04.) koja je protekla u tonu klasične gitare. Omiš je imao priliku čuti višestruko nagrađivanog talijanskog virtuoza na klasičnoj gitari Carla Marchionea. Marchione je napunio do kraja omiško ilirsko sjemenište. Ljubitelji klasične gitare su došli na svoje u profesionalnom dvosatnom koncertu ovog talijanskog majstora.

Nakon toga se održao tzv. “Late night guitar” sa M.Jerkunicom i Murisom Varajićem u glavnim ulogama, u caffe baru “BMB”. Svirka se prvotno trebala održati u hotelu “Plaža”, no prebačena je u obližnji “BMB”, koji je bio tijesan za sve znatiželjnike.

S obzirom da smo se približili samom kraju festivala, a program električne gitare je iza nas, bilo bi zgodno sumirati sve dojmove. Festival se ove godine digao na jednu višu razinu, došlo je mnogo više glazbenih gostiju, trajanje se produžilo za još više dana, a program je raznolikiji na više raštrkanih lokacija. Ima se još mnogo prostora da festival postane istinski internacionalni, u smislu da dođe više gostiju iz stranih zemalja. U svakom slučaju velike čestitke organizatoru Neni Munitiću, koji je puno pomogao da Omiš dobije važan značaj u gitarističkom svijetu na Balkanu, a pogotovo u Hrvatskoj.

foto: Dino Nejašmić i Ana Radevenjić

Ostavite komentar: