101A u Nišu ili kako je Smak zaista sleteo u Japan

101A

101A, foto: Ana Petrović

Japanski sastav 101A posetio je, u okviru svoje balkanske turneje, po prvi put Niš i predstavio svoju muziku posetiocima kluba Feedback.

101a-cNiš važi za kosmopolitski grad neiskorišćenih potencijala gde, s vremena na vreme, put nanese ljude iz različitih krajeva sveta. I, nije to samo tokom avgusta zbog avanturističkog Nišville jazz festivala, već i tokom hladnijeg perioda godine kada malobrojni klubovi u gradu u svoje okrilje prime sve one ljude željne dobre muzike. Tako je i japanski trio 101A, krstareći Balkanom, na mapu svojih muzičkih izleta ucrtao i najveći grad na Nišavi.

Njihova fuzija šugejza, grandža, J-roka, nju vejva, tehna, progresiva, industrial i taj miksa bila je nešto sasvim novo, i čini se, izazovno za uši niške publike, uglavnom navikle na nešto drugačiji zvuk i dinamiku na bini. Nastup je, uzevši u obzir da je u toku radna nedelja, krenuo u pristojno vreme. U početku je bilo nekako neobično slušati ih jer je pažnju odvlačio njihov stil sviranja. Na trenutke se činilo da gitaristkinja i basista uopšte ne dodiruju žice, kao ni da bubnjar palicama ne dotiče bubnjeve, već da sama muzika dopire sa nekog nedokučivog mesta.

101a-aZnatiželjna publika vidno je upijala svaki zvuk, a marljivi Japanci nizali pesmu za pesmom praveći jako kratke pauze, tek toliko da uzmu gutljaj vode ili pevačica i gitaristkinja Noah uhvati dah. Ona se nekoliko puta i obratila publici na engleskom. Prekretnicu u njihovom nastupu, koji je započeo baš lagano, napravilo je izvođenje pesme “Daire” jednog od naših domaćih, kultnih sastava, Smaka. Inače, jedan od omiljenih muzičara sastava 101A je upravo Radomir Mihailović Točak i ovom pesmom japanski sastav promoviše srpsku kulturu širom sveta. Slušati “Daire” u potpuno drugačijem aranžmanu od onog na kakav smo navikli bio je doživljaj za sebe. Bend je uneo svoj izraz a opet, i zadržao osnovnu nit pesme, što se prepoznavalo posebno u refrenu.

Kako je nastup odmicao, tako se i ritam pojačavao a pesme bivale sve energičnije i energičnije i svaka je bila propraćena aplauzom. Devojke u prvom redu su igrale, neki su samo blago pratili ritam njišući se a neki samo nemo posmatrali i upijali energiju sa bine. Nakon nešto od sat vremena nastupa, trio se povlači sa bine ali jedna od organizatorki najavljuje da će ipak odsvirati još tri nove pesme i to premijerno samo u Nišu. I taj mini set je bukvalno proleteo praćen aplauzom. Na kraju, svakom od članova sastava 101A organizatori su se, uz malu pomoć prevodioca, zahvalili i na japanskom.

Bend 101A nastavlja svoju turneju već večeras nastupom u Leskovcu u Murphy’s pabu.

Ostavite komentar: